Circulair textiel? Ontdek het bij 013Circles!

Wat gebeurt er met textiel uit de textielbak? Hoe kun je kleding langer gebruiken? Kun je textiel upcyclen tot kunst of hippe kleding? Hoe voelen gerecyclede vezels? En wat kun je eigenlijk allemaal van textiel maken?

Tilburg is van oudsher een textielstad en in en om de stad is nog steeds veel bedrijvigheid rondom textiel. De textielsector is wereldwijd echter één van de meest vervuilende sectoren. Voor de gemeente Tilburg een goede reden om juist daarom met de verduurzaming van deze sector aan de slag te gaan. Tilburg gaat voor circulair textiel!

013Circles winkel is helaas gesloten.

Op dit moment is de winkel helaas gesloten, maar onder de vlag van 013Circles vinden er allerlei popup-events plaats, op verschillende plekken in de stad. Houd deze pagina en social media in de gaten voor meer informatie. 

Duurzame doelen

Verschillende doelen wil de organisatie van 013Circles bereiken. Tilburgers, met uitstraling naar Brabant en de rest van Nederland gaan bewuster om met de aanschaf, gebruik en hergebruik van textiel. Er vindt een start plaats van een samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheden op het gebied van circulair textiel. Op termijn is er 5% minder textiel bij het restafval in Tilburg (er wordt nu jaarlijks 8 kilo per inwoner onnodig weggegooid bij het restafval). 013Circles is tevens een pilot voor een permanent centrum rondom circulair textiel.

Tarieven

  • Voor speciale opdrachten voor- en met klanten wordt vooraf een financiële vergoeding of bijdrage afgesproken.
  • Voor het ‘swappen’ van kleding in de winkel werken we met een puntensysteem. Dat wordt u ter plekke uitgelegd. U kunt uiteraard alleen kleding meenemen uit de winkel als u zelf ook iets inbrengt.
  • Voor het volgen van workshops in het atelier of in de workshopruimte wordt een vrijwillige vergoeding gevraagd
  • Voor scholen wordt een vast tarief berekend van 50 euro per groep van maximaal 25 kinderen. Bij meer kinderen zal er een bedrag van 3 euro per kind extra aan worden toegevoegd. Deze bedragen zijn inclusief het gebruik van materiaal.

    NB. Wij werken kostendekkend en met hergebruik van materialen.

013 Circles

013 Circles

013Circles fietsroute

Speciaal voor 013Circles is er een fietsroute uitgestippeld langs hele leuke, gave en toffe textielbedrijven in Tilburg. Tijdens deze fietsroute kun je een kijkje achter de schermen nemen bij allerlei bedrijven in Tilburg die zich bezig houden met Ciculair textiel. Van recyclaars, textielverwekers en kringloopbedrijven tot tweedehands kledingwinkels en popup ruilwinkels. Hieronder kan je zowel de fietsroute bekijken als de locaties van bedrijven en de openingstijden, zodat je zeker weet dat je niet voor een gesloten deur staat. 

Bekijk de fietsrouteBekijk de openingstijden

013Circles is een initiatief van: