489 nieuwe circulaire woningen in Nijmegen

489 nieuwe circulaire woningen in Nijmegen
Nieuws

In minder dan één jaar krijgt Nijmegen er 489 nieuwe circulaire woningen bij. Bouwbedrijf De Meeuw Nezzt start binnenkort met de bouw. Het gaat om woningen die verplaatsbaar zijn en modulair zijn opgebouwd. Zo kunnen de woningen bijzonder snel worden geplaatst. De vastgoedontwikkelaar verwacht dat de eerste bewoners al binnen een jaar de nieuwe circulaire woningen kunnen betrekken.

Circulaire woonwijk

De nieuwe woonwijk heet NDW21 en is onderdeel van de herontwikkeling van het bedrijventerrein Winkelsteeg. De wijk krijgt 7 appartementencomplexen, die in opdracht van verschillende Nijmeegse woningcorporaties worden gebouwd. De woningen krijgen verschillende afmetingen van 20, 40 en 60 vierkante meter. Zo wil de gemeente een breed publiek aantrekken. De kleinste woningen zijn bijvoorbeeld geschikt voor studenten en de grootste woningen zijn geschikt voor kleine gezinnen. NDW21 moet de aankomende jaren een ‘sterk werk-, woon- en verblijfsgebied’ worden. Het bouwbedrijf verwacht dat de eerste bewoners al voor de zomer van 2023 hun woning kunnen betrekken. In het tweede kwartaal van 2023 worden de eerste woningen geplaatst.

Modulair bouwen is de toekomst

Bij de nieuwe woonwijk NDW21 is er bewust gekozen voor modulair bouwen. In Nederland is de woningnood op dit moment erg hoog, en dat is in Nijmegen niet anders. Het voordeel van modulair bouwen is dat in korte tijd veel nieuwe woningen gebouwd kunnen worden.

Grote delen van de woning worden vooraf in een fabriek geproduceerd. Deze ‘gefabriceerde modules’ worden vervolgens getransporteerd naar de bouwplaats. De vooraf geproduceerde onderdelen worden op locatie gekoppeld en gestapeld. Daar wordt de woning vervolgens voorzien van leidingen, isolatie, elektriciteit en alles wat er nog meer bij komt kijken. Modulair bouwen is een snelle en erg milieuvriendelijke bouwtechniek die steeds vaker wordt toegepast.

Demonteren én hergebruiken

Het voordeel van deze woningen is dat ze ook volledig demontabel en herbruikbaar zijn.

In de toekomst kunnen de woningen eenvoudig verplaatst worden naar een andere locatie. Hier kunnen vervolgens nieuwe bewoners snel intrekken. Bij de bouw is er ook gekeken naar het materialengebruik, het wooncomfort en de energiezuinigheid van de woningen, wat in deze tijd ook erg belangrijk is. De woningen doen niet onder voor traditionele woningen. Doordat de woningen gemakkelijk te demonteren zijn, is het ook mogelijk om ze in de toekomst uit te breiden met andere modules. Alle elementen kunnen tot jaren na plaatsing hergebruikt worden in andere constructies. Dit is dus een duurzame, circulaire oplossing. Deze manier van bouwen wordt steeds vaker toegepast in verschillende steden.

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.