Brainport, een innovatie-ecosysteem

Brainport, een innovatie-ecosysteem
Nieuws

In Zuidoost-Brabant ligt één van de meest innovatieve hubs van ons land: Brainport. In het ecosysteem werken bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden intensief samen. De unieke internationale gemeenschap biedt zo een scala aan partijen ruimte voor een focus op kennisdeling.

Een uniek samenwerkingsmodel

Brainport heeft een uniek samenwerkingsmodel. De ‘regio’ bestaat uit 21 gemeenten en meer dan 760.000 inwoners. In het gebied vind je een verzameling van campussen, fieldlabs en innovatiehubs die hun kennis delen met bedrijven, overheden en onderwijs -en kennisinstellingen. Het is dé thuisbasis voor high-tech wereldspelers en florerende onderzoeksinstituten.

Stichting Brainport en Brainport Development versterken deze samenwerking door de gedeelde belangen te ondersteunen. Dankzij het uitgebreide netwerk van lokale samenwerkingspartners kunnen zij profiteren van elkaars kennis, personeel, diensten en apparatuur. De intensieve samenwerking versterkt de internationale concurrentiepositie en zorgt tevens voor banengroei. De Brainport-regio beslaat bijna een kwart van de private R&D in Nederland, een serieuze speler op het gebied van innovaties dus!

Industrieën

Brainport is actief op de thema’s mobiliteit, energie, gezondheid en voeding en past op deze gebieden innovatieve technologieën toe. Door snel te kunnen schakelen en kennis binnen handbereik te hebben, kunnen er in hoog tempo nieuwe technologieën voor verschillende toepassingsgebieden worden ontwikkeld. Hiermee kunnen ook maatschappelijke vraagstukken sneller worden aangepakt.

Daarnaast bevindt zich een levendige creatieve scene in de regio, waardoor de innovatieve start-ups als paddenstoelen uit de grond schieten. De vele connecties in binnen- en buitenland maken de hub tot ideale startlocatie voor nieuwe ondernemingen in de meest uiteenlopende sectoren.

Succescases

Een samenwerking met PSV

Er zijn tal van succescases waar Brainport trots op is. Onlangs heeft Brainport Eindhoven de handen ineen geslagen met de voetbalclub PSV. Deze samenwerking gaat niet alleen om sponsoring, maar om innovatie, vitaliteit, entertainment en talentontwikkeling en -werving. Eén van de belangrijkste gedachtes achter de samenwerking? Voetbal verbindt. En dat doet Brainport ook maar al te graag. Brainport wordt zo door PSV gepromoot, waardoor de aandacht en kansen voor bedrijven in de Brainport regio worden vergroot. Vijf topbedrijven (ASML, Jumbo Supermarkten, High Tech Campus Eindhoven, Philips en VDL Groep) zijn gezamenlijk premium partner geworden van PSV. Het Partnerfonds Brainport Eindhoven werd vervolgens opgericht. Deze regionale goededoelenstichting wil het leven van de inwoners van de regio Brainport Eindhoven die het moeilijk hebben op een duurzame manier verbeteren.

Levende hartkleppen en fotonica chips

Een voorbeeld van een onderneming die profiteert van het grote Brainport netwerk is Xeltis. Het bedrijf ontwikkelt ‘levende’ hartkleppen van biologisch afbreekbare polymeren. Deze hartkleppen kunnen in de toekomst wellicht meerdere hartklepoperaties overbodig maken. De hartkleppen van Xeltis doen het goed onder investeerders. Zij hebben al meerdere miljoenen geïnvesteerd in de onderneming.

Dan is er nog het succesverhaal van EFFECT Photonics. Effect Photonics werkt aan het internet van de toekomst. Het bedrijf ontwikkelt fotonica chips die sneller en zuiniger zijn dan elektronische chips. Deze chips bieden een oplossing voor datacenters die steeds meer energie verbruiken. Als de huidige technologie namelijk niet gaat verbeteren, is er in 2030 tweehonderd procent van de huidige capaciteit nodig om het internet overeind te houden. De chips van Effect Photonics zijn een oplossing omdat ze een energie-efficiëntere manier bieden om aan die vraag te kunnen voldoen.

Benieuwd naar meer innovatieve oplossingen die zijn ontstaan in de Brainport hub? Bekijk dan snel de website: brainporteindhoven.com

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.