CastLab gebruikte reshoring om in te spelen op de groeiende vraag naar minder voorraadoverschotten en duurzamer ondernemen in de maakindustrie. Door het gehele productieproces naar Nederland te halen, werden de gebruikelijke bulkorders en eindeloze levertijden verleden tijd. Dankzij het effectief inzetten van digitalisering, profiteren steeds meer bedrijven in de maakindustrie van een aanzienlijk kortere levertijd en kunnen zij niet-leverbare onderdelen toch geleverd krijgen.
Ontwikkelingen bieden kansen
In de maakindustrie zijn – zoals in veel sectoren – minimale kosten per product de drijfveer. Dit zorgt ervoor dat er vaak bulkorders worden gedaan bij bedrijven met lagere loonkosten in het buitenland, die het vervolgens met lange levertijd bezorgen. Deze werkwijze heeft geleid tot grote voorraden in de keten, waarvan een deel na verloop van tijd onbruikbaar wordt.
Door een groeiend bewustzijn met betrekking tot het belang van duurzaamheid en een toenemend maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel, zoeken bedrijven naar manieren om het bezit van deze grote voorraden te vermijden. En dat is waar ondernemer Koen Melis mogelijkheden en kansen voor reshoring zag. Hij richtte CastLab op, waar gewerkt wordt met lokaal geproduceerd metaal dat in exacte aantallen kan worden afgenomen.
Een gouden combinatie: reshoring en digitalisering
De onderscheidende factor van CastLab? Het combineren van digitalisering met conventionele productietechnieken. Het innovatieve bedrijf bouwde een digitale bibliotheek met 3D profielen van onderdelen, waardoor klanten het digitale broertje of zusje kunnen bekijken en exact kunnen bestellen wat ze nodig hebben.
Een andere succesvolle innovatie is dat klanten al in de eerste fasen van het proces betrokken worden bij het ontwerp en de productie van het metaal gieten. Zo worden de wensen van de klant gecombineerd met de uitgebreide kennis en vakmanschap van experts om gezamenlijk een product te realiseren dat volledig voldoet aan de behoefte.
Een omslag in de maakindustrie
Omdat CastLab werkt met regionale partners, worden aanzienlijk kortere levertijden gehanteerd dan gebruikelijk was in de keten. Door het terughalen van het productieproces van buitenland naar binnenland, blijven de kennis en welvaart bovendien in Nederland. Om dit een extra boost te geven, richtte CastLab een proeftuin in. Hier werkt een diverse community bestaande uit mkb’ers, eindgebruikers en kennisinstituten samen aan innovatieve en kostenbesparende oplossingen.
In plaats van overtollige voorraden die op termijn onbruikbaar worden, kunnen bedrijven in de maakindustrie dankzij reshoring en redesign van de processen profiteren van een digitaal assortiment waar de benodigde onderdelen opgezocht én besteld kunnen worden. Zo bouwt CastLab mee aan een duurzame en kostenefficiënte metaalindustrie voor de toekomst!
Zelf aan de slag met reshoring? Lees dan ook de andere artikelen uit onze reeks over reshoring en leer meer over de mogelijkheden, valkuilen en tips