Circulariteit is een hot topic in de bouwwereld. In 2019 was de CO2-uitstoot van de bouwsector het hoogst ooit gemeten. Tijd voor verandering dus! Welke initiatieven liggen er op tafel en wat kan er gedaan worden om circulariteit in de bouw te stimuleren?
Stijgende CO2-emissies en energieverbruik
Een rapport over de bouwsector in 2019 laat zien dat zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot in de sector blijven stijgen. De CO2-emissies afkomstig van het gebruik van gebouwen stegen in 2019 tot hun hoogste niveau en waren goed voor de uitstoot van 28% van de totale wereldwijde energiegerelateerde CO2-emissies. Als hier ook de uitstoot van de bouwsector bij wordt gerekend, gaat het zelfs om een aandeel van 38% van de totale wereldwijde energiegerelateerde CO2-emissies. De bouwsector alleen is hiermee dus verantwoordelijk voor zo’n 10% van de wereldwijde uitstoot. Door anders te bouwen en in te zetten op energiebesparende technieken, kan de impact van de sector op het milieu drastisch worden verminderd.
Nieuwe alternatieven & bouwmethodes
1. Het materialenpaspoort
Gelukkig biedt de roep om verduurzaming in de bouwsector ook veel mooie kansen. Zo wordt het gebruik van energiebesparende materialen aangemoedigd en geeft ook het materialenpaspoort een duwtje in de goede richting. Dit paspoort creëert inzicht in de kwaliteit, herkomst en locatie van materialen, en helpt bovendien om de materiële, circulaire en financiële (rest)waarde van een gebouw in kaart te brengen. Dankzij dit inzicht wordt het doorvoeren van innovatieve bouwmethodes haalbaarder.
2. Houtbouw
Bouwen met hout is één van de oudste bouwmethodes ter wereld. Anno 2022 is deze bouwmethode weer helemaal terug, en niet zonder reden. Hout is niet alleen erg sterk en leent zich daardoor voor verschillende toepassingen, het is ook één van de weinige materialen die CO2 opslaat. Zo kan een houtskelet in combinatie met energiebesparende technologieën zorgen voor een huis met een hele lage footprint. Aan het einde van de levenscyclus kan het hout makkelijk weer gerecycled worden, waardoor dit materiaal een belangrijke bijdrage levert aan circulair bouwen.
3. Benutten van daken: zonnepanelen en sedum
Daken zijn lang onbenut geweest. In de komende jaren wordt het dak echter één van de belangrijkste plekken van ieder bouwwerk. Daken zijn namelijk de voorkeursplek voor het plaatsen van zonnepanelen, die het gebouw kunnen voorzien van groene energie. Worden er geen zonnepanelen op het dak geplaatst? Dan is het groendak een populair alternatief. Dit komt namelijk met een scala van voordelen. Zo kan een groendak zorgen voor luchtzuivering, waterretentie, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, en zelfs energiebesparing.
4. Innovatieve materialen
In de zoektocht naar circulair bouwen, is ook het onderzoeken van nieuwe materialen van groot belang. Eén van de materialen die al enige tijd onder de aandacht is, is hennep. Het materiaal wordt veel gebruikt als isolatie. Vezels van de plant kunnen worden verwerkt tot een isolatiemateriaal dat temperatuur- en vochtregulerend, en tevens CO2 negatief is. Bovendien kan het aan het einde van de levensduur eenvoudig worden afgebroken zonder schadelijke restproducten achter te laten. Ook andere natuurlijke materialen worden onder de loep gelegd. Zo wordt er gekeken naar het gebruik van rietvezels, textielafval en zelfs mycelium (de draden van schimmels).