Met onze huidige kledingindustrie is er ontzettend veel mis. Dankzij de introductie van nieuwe stoffen, zoals synthetische weefsels, krijgen we bijvoorbeeld te maken met microplastic vezels die vrijkomen wanneer we deze kledingstukken wassen. 35% van alle primaire microplastics eindigt in het milieu, en komt zo bijvoorbeeld in ons drinkwater of op landbouwgrond terecht. Van alle afgedankte kleding wordt er daarnaast maar een kleine 1% gerecycled. De rest eindigt op de vuilstort of wordt verbrand.
Circulaire kleding begint bij de zogenoemde ‘begin’ fase van een kledingstuk. In deze ontwerpfase wordt er nagedacht over het optimaliseren van de levensduur: hoe zorg je ervoor dat een kledingstuk cyclisch is en dus niet meer wordt gezien als afval aan het einde van de levensduur? Belangrijk bij circulaire kleding is de tijdloosheid van het ontwerp. Welke initiatieven zijn er op het gebied van circulaire kleding?
Circulaire bedrijfskleding
Steeds vaker bieden bedrijfskledingproducenten circulaire kleding aan. Zo is er de circulaire en slimme kledinglijn van Havep. Deze kledinglijn is gemaakt in eigen productiebedrijven. Hier is het volledige traject duurzaam en sociaal: van grondstofkeuze tot aan productie. Alle onderdelen van de bedrijfskleding worden niet meer aan het eind van de levensduur gezien als afval. Alles kan namelijk opnieuw worden gebruikt. Ook de organisatiedoelstellingen sluiten volledig aan bij het duurzame initiatief van de circulaire bedrijfskleding. Het merk heeft als doel om in 2025 90% circulair te ondernemen.
Circulaire jeans
Ook als het gaat om spijkerbroeken, zijn er circulaire initiatieven. Bij Mud Jeans is het mogelijk om voor 12 maanden een spijkerbroek te huren voor een maandelijks bedrag van 9,95 euro. Hierna kan je besluiten om de jeans zelf te behouden of de broek te ruilen voor een nieuw paar. Wanneer je een 2e jeans huurt, betaal je per maand 8,95 euro. De versleten jeans zijn er speciaal op ontworpen om volledig gerecycled te kunnen worden tot een nieuwe broek.
Bekenden merken als Chasin houden zich ook steeds meer bezig met circulariteit. Zo heeft Chasin een speciale recycle collectie gelanceerd: de Chasin’ Royal Attitude. De jeans, T-shirts, sweaters en jacks uit deze collectie zijn volledig gemaakt van oude uniformen van de Koninklijke Marine. De wassing is met marble effect aangebracht dankzij een duurzame behandeling met een laser.
Circulaire initiatieven die het weggooien van kleding uitstellen
Kledingbibliotheek Lena in Amsterdam is een circulair initiatief dat door middel van abonnement systemen ervoor zorgt dat het weggooien van kleding wordt uitgesteld. Je kan hier kleding zo vaak en zo lang lenen als je wilt. Elk kledingstuk kost een X aantal credits per dag. Een credit staat gelijk aan 25 cent per dag. Je betaalt alleen voor de dagen dat je een kledingstuk leent. Ook is het mogelijk om een kledingstuk te kopen. Dit initiatief zorgt voor minder verbruik én minder verspilling.
The Next Closet is ook zo’n initiatief dat zich bezighoudt met het uitstellen van het weggooien van kleding. Je kan hier tweedehands designerkleding vinden van inspirerende en bekende vrouwen. Online wordt ook de duurzame impact weergegeven: hoeveel water, CO2-uitstoot en kilo’s aan kleding zijn er bespaard door het kopen van het tweedehands item? Je leest het allemaal op The Next Closet!
Een bekender initiatief om het weggooien van kleding uit te stellen is United Wardrobe. Op dit platform wordt het je gemakkelijk gemaakt op vintage kleding direct te verkopen aan een volgende liefhebber.
Ben je benieuwd naar meer intiatieven op dit gebied? Bekijk dan onze catalogus van circulaire initiatieven!