Circulariteit in Tilburg: wat speelt er in de stad?

Circulariteit in Tilburg: wat speelt er in de stad?
Nieuws

Circulariteit wordt door steeds meer mensen omarmd, zo ook in Tilburg. Begin 2021 gaf de stad zelfs aan in 2045 volledig circulair te willen zijn. Maar welke plannen moeten ervoor zorgen dat dit ambitieuze doel wordt behaald en wat doet de stad nu al op het gebied van circulariteit?

Aandacht voor circulariteit in Tilburg

Berend de Vries, tot voor kort wethouder Economie verklaart: “De gemeente heeft een behoorlijke ambitie als het aankomt op de circulaire economie en wil vijf jaar vooruitlopend op de Rijksoverheid in 2045 een circulaire stad zijn“. Om dit te bereiken, is er een nieuwe aanpak het leven in geroepen.

Met deze aanpak wordt er gekeken naar de mogelijkheden die verschillende acties bieden, zoals meer hergebruik van bouwmaterialen, het aanmoedigen van een slimme retourlogistiek, meer ruimte bieden voor circulaire ambachtscentra en het verbeteren van inkoop van circulaire producten en diensten door de gemeente. Kortom, de gemeente gaat voor een groeiend circulair beleid!

Ondernemers gaan circulair

Ook ondernemers in de stad zitten niet stil. Het aantal organisaties dat zich richt op circulaire producten of diensten is snel gegroeid in de laatste jaren. Zo zijn er oplossingen gevonden voor het delen van ongebruikte bedrijfsmiddelen, alternatieven bedacht voor vervuilend textiel, en zelfs creatieve ruimtes gecreëerd die jongeren de kans geven het politieke debat aan te gaan zonder moeilijke taal.

Om te laten zien wat er in Tilburg allemaal gebeurt op het gebied van circulariteit, zetten we hier een aantal leuke initiatieven op een rij.

1.   Parksharing

Het deelplatform Parksharing werd in 2019 voor het eerst gelanceerd op bedrijventerreinen in Tilburg. Twee jaar later staat de teller van het aantal deelnemers al op 1400 en ligt de gemiddelde winst die gebruikers realiseren rond de €2700.

Via het deelplatform kunnen deelnemers lokaal ongebruikte bedrijfsmiddelen, materialen, afvalstromen, diensten en faciliteiten delen. Zo wordt niet alleen verspilling tegen gegaan, maar hoeven gebruikers ook geen materialen of gereedschap aan te schaffen dat maar een paar keer gebruikt wordt. Enkele voorbeelden van dingen die gedeeld worden via het platform: elektrische fietsen, parkeerplaatsen en zelfs restwarmte. Parksharing is hiermee hét perfecte voorbeeld van een succesvolle deeleconomie.

2.   Koop je shirt

Cheaque.com zet zich al sinds 2013 in voor het verduurzamen van de textielsector. Het moederbedrijf van koopjeshirt.nl produceert T-shirts en sweaters met 100% biokatoen en gerecyclede materialen. Met behulp van innovatieve werkmethodes en betrokkenheid bij iedere stap in de toeleveringsketen produceren ze zo transparant en duurzaam mogelijk textiel items van hoge kwaliteit. Helemaal duurzaam én van Nederlandse bodem.

3.   Bank15

Hoe combineer je sociale kwesties met een commerciële manier van denken? Daar weten ze alles over bij Bank15. Via het ‘shared benefit model’ biedt Bank15 samen met het bedrijfsleven experimentele omgevingen, programma’s en evenementen. Hierdoor krijgen makers niet alleen de kans zich verder te ontwikkelen, maar ontstaat er een goede balans tussen sociale en economische impact.

In de vestiging in Tilburg vind je pop-up keukens, foodlabs, fuckup nights (want ook carrière blunders verdienen soms een eigen podium) en zelfs avonden voor politiek gelul. Kortom, een inclusieve ruimte met een kleine commerciële knipoog.

4.   Kringloop Tilburg

Heb je spullen liggen die je niet meer gebruikt maar toch ook niet weg wilt gooien? Het aloude concept van de kringloop is tegenwoordig weer helemaal van deze tijd. Uniek aan de kringloop in Tilburg is hun missie om alle goederen weer een tweede leven te geven, ook als hiervoor reparatie of recycling nodig is. Zo worden grondstoffen uit bestaande goederen en materialen herwonnen.

Meer weten over circulariteit in jouw regio? Gebruik de zoekfunctie op onze website om  circulaire producten, diensten en initiatieven in heel Nederland te vinden!

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.