Edwin ter Velde heeft een duidelijke boodschap: weggooien is zonde. Om dit te laten zien, bouwde hij een boot van afvalplastic. Hiermee vaarde hij vorig jaar augustus van Hoorn naar Amsterdam. Dit jaar doet hij het nog een keertje, maar deze keer pakt hij het nog groter aan.
Reizen met voertuigen van afvalplastic
Veranderaar ter Velde houdt zich al jaren bezig met verschillende duurzaamheids- en circulariteitsprojecten. Zo ging hij eerder op expeditie naar de zuidpool met een terreinwagen die bestond uit afvalplastic, en is hij op dit moment druk bezig met het project Clean 2 Antarctica, dat de missie heeft Antarctica te bereiken met een voertuig dat is gemaakt van restafval en volledig wordt aangedreven door zonne-energie. Met de projecten wil ter Velde niet alleen laten zien dat er een hoop mogelijk is, maar ook dat we ons gedrag op grotere schaal moeten veranderen. Hij zegt hierover: “Hoezo is het afvalplastic het probleem? Wij zijn het probleem. We doen er de verkeerde dingen mee. Je kan er zelfs een schip van bouwen.”
De tweede afvalplastic boot
Met het tweede schip pakt ter Velde het nog groter aan. Bij dit project is hij namelijk niet alleen zelf betrokken, maar wordt er achter de schermen gewerkt met een team van ruim vijftien mensen. In vier maanden tijd hebben ze bergen afvalplastic omgetoverd in een werkend schip. Wat nog specialer is aan dit tweede schip: het team dat de boot bouwde, bestond uit een groep jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vijf jongeren uit het team zijn inmiddels weer aan het werk en een aantal zijn weer gaan leren. Ter Velde wil het niet bij deze twee schepen laten, maar uiteindelijk een hele vloot bouwen. Hiervoor heeft hij natuurlijk grote hoeveelheden plastic afval nodig. Dit zamelt hij samen met verschillende partijen in, terwijl hij tegelijkertijd aandacht vraagt voor het plastic afval vraagstuk.
De scheepswerf, die dient als thuisbasis voor de bouw van de verschillende voertuigen, wordt volledig aangestuurd op recyclebare accu’s. Deze zorgen voor de energie die nodig is om nieuw, stevig materiaal te ontwikkelen van het gerecyclede plastic. Het hele proces is hiermee energieneutraal.
Clean 2 Anywhere
Met zijn organisatie Clean 2 Anywhere hoopt ter Velde aandacht te vragen voor het belang van gedragsverandering. Hij geeft aan dat er qua technologie al veel mogelijk is, maar dat circulair denken nog niet in ons systeem zit. Met zijn organisatie wil hij mensen inspireren anders na te denken en circulariteit zo als een voor de hand liggende optie promoten. Door te laten zien wat er allemaal mogelijk is, moeten mensen sneller naar circulaire opties neigen als logische keuze.