Het recyclen van gebruikte of afgedankte computers is niet nieuw, maar kan wel op een veel grotere schaal worden ingezet. Wanneer apparaten steeds langer gebruikt worden, bespaart dit grondstoffen, energie, verpakkingsmateriaal en CO2-uitstoot. Daarnaast heeft het voor de (nieuwe) gebruikers ook een financieel voordeel: je hoeft immers minder snel een nieuw exemplaar aan te schaffen en kunt profiteren van voordelige tweedehands apparaten. Een duurzame aantrekkelijke keuze dus!
Een tweede of zelfs derde levenscyclus
Veel mensen hebben thuis oude, functionerende smartphones liggen waar niks mee gedaan wordt. Ook (zakelijke) pc’s of notebooks die worden afgedankt zijn doorgaans nog lang niet klaar voor de schroothoop. Ze zijn dankzij een simpele check of een reparatie vaak nog prima geschikt voor hergebruik of herverwerking. Daardoor kunnen apparaten een nieuwe tweede of zelfde derde levenscyclus ingaan bij de huidige gebruiker of een nieuwe eigenaar.
Gebruikers en bedrijven ruilen in de huidige ‘E-waste economie’ al snel oudere apparaten in voor nieuwe exemplaren. Zij zijn zich vaak niet bewust van de voordelen als je een apparaat nog laat repareren of recyclen. Binnen de IT-industrie zien we dat hier steeds meer op wordt ingespeeld door zowel grote als kleine spelers.
De markt voor recyclen groeit snel
Voor grote fabrikanten kan een nieuw businessmodel gebaseerd op hergebruik interessant zijn. Waar zij nu alleen de productie en verkoop van de apparaten verzorgen, kunnen ze dan de gehele levencyclus in de gaten gaan houden om circulaire en duurzame stappen te zetten binnen de IT-industrie. Wanneer fabrikanten gaan werken met een ‘inruilservice’, profiteren zij hier natuurlijk zelf ook van. Oude apparaten die alleen geschikt zijn voor herverwerking kunnen door klanten voordelig worden ingeruild tegen een nieuw exemplaar.
Er zijn tegenwoordig ook veel lokale ‘refurbishers’ te vinden in de markt. Zij kunnen veel apparaten nog opknappen of onderdelen hergebruiken zodat een apparaat of diens onderdelen nog voor een langere tijd meegaan.
Bij Macleasy staat circulariteit bovenaan
Een voorbeeld van zo’n duurzaam reparatie bedrijf is Macleasy. Zij zijn tegen E-waste en geloven dat je apparaten nooit zo maar moet weggooien of vervangen. Door een laptop duurzaam te repareren kunnen zij vaak de levensduur veelal verlengen met 2 tot 7 jaar. Dat brengt niet alleen voordelen voor het milieu met zich mee, maar ook voor de portemonnee van gebruikers.
Naast duurzaamheid en circulariteit heeft Macleasy ook een belangrijke sociale component. Het Utrechtse reparatiebedrijf biedt jongvolwassenen en mbo-studenten met autisme een werkplek. Macleasy specialiseert zich in Apple en repareert Macs die oud, traag gecrasht of kapot zijn op een snelle en vakkundige manier. Dankzij deze reparatie- en onderhoudsbeurt gaan de apparaten weer voor een langere tijd mee.
Als computers niet meer gerepareerd kunnen worden, dan gebruikt Macleasy de onderdelen hiervan voor andere reparaties. Daarnaast kunnen ze door onderdelen van afgeschreven computers samen te voegen, tweedehands, duurzame MacBooks maken. Als kleinere speler op de markt laat Macleasy zien dat je op een slimme manier een sociale, duurzame en circulaire bijdrage kunt leveren.