De Circulaire Economie in kaart

De Circulaire Economie in kaart
Nieuws Onderzoek & Publicaties Tilburg

Bron: Het Planbureau voor de Leefomgeving

De circulaire economie in Nederland is in opkomst. Deze nieuwe inventarisatie laat zien dat er veel bedrijven en organisaties zijn die bewust of onbewust bijdragen aan de circulaire economie. In totaal gaat het om ruwweg 85.000 activiteiten, waar circa 420.000 banen mee zijn gemoeid.

Er is echter nog geen zicht op de door het kabinet beoogde versnelde overgang naar een volwaardige circulaire economie. Hiervoor is meer nodig dan de circa 1.500 nieuwe circulaire initiatieven. Deze initiatieven kampen met belemmeringen. Hoe zijn die weg te nemen? Wat kan de overheid doen om haar doel ‘Nederland circulair in 2050’ te halen?

Inventarisatie: veel circulaire activiteiten in Nederland

Deze inventarisatie brengt voor het eerst in de volle breedte de circulaire activiteiten in Nederland in beeld. Daarbij gaat het om bedrijven en organisaties die bijvoorbeeld afval recyclen, koelkasten hergebruiken, fietsen repareren en abonnementen op een wasmachine aanbieden, maar ook om het verminderen van voedselverspilling door fabrikanten en restaurants, en het vervangen van fossiele grondstoffen door biomassareststromen (bijvoorbeeld in bioplastics).

Circulair is in bepaalde markten al heel normaal

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt al: ‘circulair’ is in sommige markten al heel normaal. De circulaire activiteiten worden alleen vaak niet als circulair herkend, omdat ze al zo lang bestaan, zoals reparatie door een fietsenmaker. Denk ook aan de reparatie van auto’s of het verkopen van tweedehandsmeubels en witgoed via marktplaats. Ook sommige nieuwe producten die bijdragen aan de circulaire economie zijn al snel ingeburgerd, zoals de dopper en andere herbruikbare waterflessen.

1.500 nieuwe circulaire initiatieven

De meeste circulaire activiteiten zijn dus normaal, ingeburgerd of bouwen voort op een traditie. Het aantal initiatieven dat vernieuwend is, is veel kleiner: 1.500. Wel is dit aantal beduidend hoger dan in eerdere inventarisaties naar voren kwam.

Meer lezen? Download hier de volledige digitale publicatie. 

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.