De Smaak van Hier breidt uit van Heukelom naar landelijk

De Smaak van Hier breidt uit van Heukelom naar landelijk
Nieuws

Fotobijschrift: Het team van De Smaak van Hier. V.l.n.r.: Evelien Vromans, Vincent van Rijsewijk, Rob Denissen, Stijn Bax en Rowena de Weert.

HEUKELOM, 12 november 2021

Zuivelmerk De Smaak van Hier werkt voor hun zuivelproducten samen met lokale natuurinclusieve boeren en wil na een fase van pionieren nu landelijk meer boeren en verkooppunten aansluiten. Voor de financiering van de groei is het bedrijf een crowdfunding campagne via CrowdAboutNow gestart.

De Smaak van Hier levert lokale zuivel aan winkels die geproduceerd is door boeren die echt duurzaam boeren. Dit bedrijf laat de extra inspanningen die boeren voor natuur en landschap doen, landen op de keukentafel.  Ze maken lokale duurzame zuivelproducten toegankelijk voor iedereen, waarbij de boeren dankzij de korte keten de melkprijs krijgen die ze verdienen voor hun extra inspanningen.

,, Wij geloven erin dat de voedselketen georganiseerd kan worden zonder uitputting van aarde, dier en mens. Een boer die circulair en natuurinclusief werkt, investeert elke dag in natuur en het landschap, maar ziet dat niet terug in de melkprijs. Dat klopt niet.”, vat de Heukelomse boer Rob Denissen de startgedachte van De Smaak van Hier samen. ,,Bovendien slepen we honderden kilometers met zuivel, terwijl het bij vrijwel iedere consument om de hoek gemaakt wordt”, vult hij aan.

In 2017 startte hij samen met zijn maatje Vincent van Rijsewijk daarom dit zuivelmerk dat door een netwerk van lokale boeren eerlijke zuivel via verkooppunten aan de consument levert.

Wat begon met een half kratje per week, groeide uit naar een collectie van 30 producten met ruim 40 verkooppunten in Midden-Brabant. ,,We merken dat er vanuit lokale boeren echt de behoefte is hun verhaal beter te kunnen vertellen. De producten die we via De Smaak van Hier aan de consument verkopen bieden deze mogelijkheid. De ervaringen die we lokaal opgedaan hebben leren ons ook dat de consument het belangrijk vindt te weten waar hun product vandaan komt. Na het lokale pionieren is de tijd nu rijp om door te groeien”, aldus Van Rijsewijk.

Die impact bestaat uit het belonen van boeren die écht verduurzamen door ze een eerlijke melkprijs te bieden. Dat stimuleert om te blijven investeren in natuurinclusieve landbouw. Maar ook door meer consumenten al dat heerlijks voor te schotelen en hen weer in contact te brengen met waar hun product vandaan komt. ,,Dat is winst voor de natuur, het landschap, de dieren, boeren én consumenten”, licht Denissen toe.

Om deze stap te financieren zijn de initiatiefnemers een crowdfundactie gestart bij www.crowdaboutnow.nl waarmee ze minimaal € 200.000 en maximaal € 300.000 aan leningen op willen halen. In minder dan vier weken haalden ze het doelbedrag van € 200.000 al op. ,,De reacties en steun is echt fantastisch”, glundert Denissen. ,,De campagne loopt echter nog even door, dus we kunnen nog een stuk hoger eindigen.” Het geld wordt geïnvesteerd in marketing, verkoop en logistiek. ,,Zo kunnen meer boeren mee gaan doen en kunnen we het afzetgebied vergroten. Wat we nu opgehaald hebben is al fantastisch, maar bij  € 300.000 gaan we echt een hele grote stap maken!” aldus Van Rijsewijk. Op https://crowdaboutnow.nl/campagnes/desmaakvanhier staat meer informatie over de exacte stappen en het bedrijf.

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.