Een enorm grote hoeveelheid speelgoed belandt jaarlijks op de vuilnisbelt, in een verbrandingsoven of zelfs in de oceaan. Dat kan anders volgens SGN (Stichting Speelgoed Nederland). SGN start in 2023 met het initiatief ‘Toys That Last’. Hiermee dagen ze de speelgoedbranche uit om aan de slag te gaan met circulair design.
Veel winst te behalen
De weg naar een duurzame en circulaire speelgoedindustrie ligt vol kansen, maar er zijn ook nog veel uitdagingen. Een kleine groep binnen de speelgoedbranche is al bezig met het ontwikkelen van duurzamer speelgoed, maar nog steeds voert het klassieke ‘Sell more, Sell faster’ principe de boventoon. Het is dan ook tijd om speelgoed te ontwikkelen dat zo lang mogelijk mee gaat. Iedereen in de speelgoedbranche kan hier een bijdrage aan leveren: Nederlandse fabrikanten, importeurs, retailers en hun internationale leveranciers. Bovendien wordt dit tegenwoordig afgedwongen door regelgeving. Alle branches moeten stappen zetten om bij te dragen aan de ambitie die Nederland heeft: een volledig circulaire economie in 2050.
Circulair en duurzaam speelgoed moet de norm worden
Circulair design is nieuw in de speelgoedbranche en daarom is het lastig om direct het roer om te gooien, maar deze ontwikkeling biedt ook kansen. Zo kunnen er bijvoorbeeld nieuwe verdienmodellen ontstaan. Speelgoed dat technisch goed is gemaakt en uit duurzame materialen bestaat, kan lang meegaan. Hierdoor zullen gebruikers het vaak ook langer gebruiken en vervolgens op marktplaats doorverkopen. Hoewel dit hergebruik goed is in het kader van de circulaire economie, verdient een merk echter niets aan het doorverkopen.
De uitdaging voor speelgoedmerken is dan ook om anders te gaan denken en nieuwe kansen te benutten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld aanbieden om producten terug te kopen en weer op te knappen of bepaalde service kits aan te bieden waardoor het speelgoed nog langer meegaat.
Initiatief Toys That Last
Speelgoedbedrijven vinden het vaak nog lastig om een circulair aanbod van producten en diensten te creëren. Wat is realistisch en haalbaar? Om de speelgoedsector praktisch te kunnen ondersteunen start SGN nu met het initiatief ‘Toys That Last’. Hierdoor kan de sector ervaringen delen, goede initiatieven kunnen geholpen worden en vervolgens kunnen bedrijven gestimuleerd worden om concrete stappen te zetten. Daarnaast wordt de speelgoedbranche uitgedaagd om aan de slag te gaan met circulair design bij de verkiezing ‘Speelgoed Van Het Jaar’ die georganiseerd wordt door SGN. Zij zijn in 2021 gestart met de categorie ‘duurzaam speelgoed’. Uiteindelijk moet dit in de toekomst geen aparte categorie meer zijn, maar een standaard voorwaarde om kans te maken op de titel ‘Speelgoed Van Het Jaar’.