Duurzaam en creatief Tilburg

Duurzaam en creatief Tilburg
Gemeente nieuws Nieuws Tilburg

Nederland Circulair organiseert maandag 14 t/m vrijdag 18 januari 2019 de Week van de Circulaire Economie. Ondernemers kunnen een kijkje nemen in de keuken bij collega’s die al slim en circulair ondernemen. Dat wil zeggen zo min mogelijk afval creëren en zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande producten, onderdelen en grondstoffen. Ook in Tilburg gebeurt er van alles op dat gebied. En hoe!

Waarom producten hergebruiken? Het systeem grondstofwinning, productie, gebruik en vervolgens afval heeft veel negatieve economische en ecologische gevolgen, zoals het opraken van grondstoffen, CO2 uitstoot en vervuiling van lucht, bodem en water. Hergebruik van grondstoffen, producten en onderdelen is een stuk beter voor het milieu. Het zorgt tegelijkertijd voor verrassende, nieuwe en creatieve resultaten. Met samenwerking als bindende factor.

013Circles

Een goed voorbeeld van circulair ondernemen en bewust omgaan met spullen is de pop-up store 013Circles (Nieuwlandstraat 21). Jolanda Helverstijn, docent Mode bij ROC Tilburg vertelt: “In onze tijdelijke winkel kun je zien wat er gebeurt met kleding uit de textielbak en hoe je kleding langer kunt gebruiken. Maar bijvoorbeeld ook hoe je textiel kunt oppimpen tot hippe kleding of kunst. Mijn modestudenten krijgen hier opdrachten en scholieren kunnen deelnemen aan workshops.” Tot 1 februari kan iedereen nog kleding ruilen op dit adres. “Na die tijd wil ik snel weer een soortgelijk initiatief starten. Het werkt.

Circulair.com

De website circulair.com laat in één oogopslag alle circulaire en duurzame producten, diensten en activiteiten in Tilburg zien. Van repaircafé tot kringloopwinkels en van evenementen tot de winkel van de Stadstuinderij. “De ambitie van het online platform is om inwoners te informeren over alle duurzame producten en diensten in Tilburg en te stimuleren hier gebruik van te maken”, legt Laury Zwart uit. Laury is o.a. oprichter van TilburgDeelt.nl en klopte aan bij de gemeente met het idee voor de circulaire website. “In Tilburg zijn er meer dan twintig tweedehandswinkels en vijf stadstuinen. Wil je een fiets of auto huren of klusjes en gereedschap met buren delen? Het kan allemaal heel eenvoudig in Tilburg. Je oude jeans laten verwerken tot nieuwe denim producten of je oude trui laten oppimpen? Je vindt het allemaal terug op de website.”

Ronde Tafel

Robert Kint is projectleider aanpak circulaire economie. “De textielsector is na de oliesector het meest vervuilend. Tilburg is van oudsher een textielstad. Daarom staat de textielketen centraal bij de uitrol van onze gemeentelijke circulair trajecten. We hebben een ronde tafel circulaire textielstad opgericht. Hieraan zitten ondernemers van kringloopbedrijven, textielbedrijven Havep, Schijvens, textielrecyclers Wokat en CKB Ecologistics samen met onderwijsinstellingen Fontys, ROC, Milieucafé  en Rijk, provincie en gemeente.”

Tijdens een overleg in maart vorig jaar, vraagt Robert aan de deelnemers of ze al een concreet idee in gedachten hebben. De wens van Jolanda voor een eersteklas winkel voor circulaire textielproducten, gerund door studenten, krijgt direct gevolg. Anna van Puijenbroek, directeur Havep, reageert vastberaden. ‘Dit gaat lukken binnen 6 maanden’. Dankzij inzet, geld en menskracht van alle partijen openen La Poubelle, Tante Pollewop, ROC Tilburg en Midpoint/Moed met hulp van de technische dienst van Havep, ROC-studenten en vele vrijwilligers de eerste winkel. “Een prachtig staaltje samenwerking”, reageert Robert enthousiast. “Iets om trots op te zijn en een mooi voorbeeld voor nog veel meer initiatieven.”

Auteur: Linda Overbeeke, Gemeente Tilburg

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.