In de overgang naar een toenemende mate van circulariteit in de samenleving richten steeds meer steden zich op het voorkomen van afval. Om de keten te sluiten moet afval immers worden verminderd: zo gaat er geen waarde verloren. Maar hoe kunnen steden dat doen?
Circulariteit in de stad
Met name in steden is er sprake van veel CO2-uitstoot, materiaalverbruik en afval. Dat zorgt ervoor dat er een grote maatschappelijke druk heerst om circulair te worden. Juist doordat bedrijven, consumenten en de overheid in steden zo dicht op elkaar zitten, liggen er hier ook volop kansen om samen tot innovatieve oplossingen te komen, die helpen in de overstap naar circulariteit.
Een stad die zich hiermee bezig houdt, is Amersfoort. Zij proberen op verschillende manieren producten en materialen te herbruiken en afval te voorkomen. Naast hoge duurzaamheidseisen in de bouw en verschillende subsidies, zette de stad het project genaamd ‘de Retourboulevard’ op poten.
De Retourboulevard
Op de Retourboulevard komen zo’n 25 verschillende ondernemers samen om circulair winkelen te faciliteren. Waar de ene ondernemer hier zijn atelier kan vestigen, kan de andere er een winkel openen. Consumenten kunnen er vervolgens producten laten repareren, of iets kopen wat gemaakt is van hergebruikte materialen.
Zo vinden ondernemers een plek om concreet aan de slag te gaan met het voorkomen van afval, en wordt het voor consumenten makkelijker en leuker om circulair te winkelen. Dankzij deze combinatie past de Retourboulevard dan ook goed bij de Amersfoortse ambitie om een CO2-neutrale en afvalloze stad te worden.
Ook op sociaal-maatschappelijk gebied wordt er getracht het concept zo inclusief mogelijk te maken. Om deze reden wordt er gekeken naar het bieden van werk aan mensen met een arbeidshandicap, en het actief betrekken van nieuwe Nederlanders bij dit project.
Circulariteit vraagt om samenwerking
De stad werkt al sinds 2019 aan het organiseren van de Retourboulevard. Daarbij zijn zowel de gemeente als het bedrijfsleven en het onderwijs betrokken. Juist deze samenwerking maakt het mogelijk om de Retourboulevard te realiseren, omdat het leidt tot creatieve oplossingen. Zo wordt het project een broedplek van circulaire ideeën die bijdragen aan het worden van een circulaire stad.
Benieuwd hoe de boulevard eruit komt te zien? Eind 2021 kun je er een bezoek brengen om circulair te winkelen! Als ondernemer zelf aan de slag om circulair te worden? Naast de Retourboulevard zijn ook de organisaties op onze website een bron van inspiratie op het gebied van circulariteit!