Aan het eind van het jaar is het altijd een mooi moment om de balans op te maken. Dit geldt ook op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen. Wat opvalt is dat er in 2022 50 nieuwe bedrijven, die ook een hoofdvestiging in Nederland hebben, de titel B Corp mochten toe-eigenen. Een B Corp, oftewel B Corporation, word je als je op bepaalde aspecten zoals: duurzaamheid, transparantie en sociale verantwoordelijkheid hoog scoort. We zien dat circulariteit ook een belangrijk thema is waar B Corps steeds meer stappen in zetten.
Hoe word je een B Corp?
Om een B Corp te worden moet een bedrijf een minimum score behalen op het platform van B Lab, een wereldwijde non-profitorganisatie. Zij bieden een online tool aan om inzicht te krijgen in hoe ‘duurzaam’ een bedrijf is. Wanneer de score hoger is dan 80 punten, komt een bedrijf in aanmerking om een B Corp certificering te behalen en te behouden. Het certificeringsproces wordt uitgevoerd door B Lab.
Maar wat levert zo’n certificaat nou op? Ten eerste toont het aan dat een bedrijf echt stappen zet om bij te dragen aan een betere wereld. Daarnaast verhoog je de geloofwaardigheid van bijvoorbeeld duurzaamheidsdoelstellingen. En hierdoor win je sneller vertrouwen bij diverse doelgroepen. Een bedrijf kan zich op deze manier ook nog eens onderscheiden van de concurrentie. Het aantal organisaties dat een B Corp certificatie heeft gekregen, stijgt gestaag. Op het platform kun je zien welke B Corps er in Nederland allemaal zijn.
Nederlandse B Corp Swapfiets: onderweg naar 100% circulair
Een mooi voorbeeld van een Nederlandse B Corp is het bedrijf Swapfiets. Swapfiets heeft als streven om in 2025 100% klimaatneutraal te zijn en een volledig circulaire productlijn te hebben. Een aantal fietsen is op dit moment al voor 77 tot 88% circulair. Maar nu het bedrijf de certificering B Corp heeft, is er geen tijd om achterover te leunen. Zij willen een 100% circulaire productlijn realiseren en om dit doel te behalen wordt er op verschillende vlakken geïnnoveerd. Swap Fiets doet dit op het gebied van gerecyclede of biobased materiaalsoorten, hergebruik en reparatie. Maar deze B Corp gaat nog een stapje verder: ze kijken ook naar mogelijkheden en samenwerkingen om afval te recyclen en bedrijfskleding te verduurzamen.
Nieuwkomer in 2022: certificatie zorgt voor circulaire stappen
Een nieuwkomer die ook grote stappen zet op het gebied van circulariteit is het bedrijf Cowboy. Dit e-bike merk heeft in 2022 de B Corp certificering behaald. Cowboy herlanceerde daarna het programma ‘Circular’. Met dit programma willen ze de Cowboy fietsen weer opknappen en vervolgens goedkoper aanbieden op de markt. Zo zet het bedrijf stappen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid én worden de elektrische fietsen voor meer consumenten toegankelijk.
Een goede en objectieve maatstaf
Een B Corp certificering geeft inzicht in hoe duurzaam een bedrijf nou echt is. Daarnaast zijn de gecertificeerde bedrijven onderdeel van een wereldwijd netwerk en worden B corps elke 3 jaar opnieuw getoetst. Dit zorgt vaak voor nieuwe doelstellingen binnen een bedrijf om het certificaat te behouden en daarmee nog meer stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en transparantie. Zo dragen ze stuk voor stuk bij aan een betere wereld.