elho bijen

elho  bijen
Geen categorie Tilburg

1.800.000 bijen in de achtertuin
Stel je voor, je zit heerlijk onderuit in de tuin of op het balkon, de zon op je bol en bij de krokussen zoemt een bijenfamilie vrolijk rond. Is je eerste instinct dan om ze weg te jagen, of denk je hé wat fijn, bijen! Bij elho zoemen er sinds 2016 ruim 1.800.000 bijen rond op het braakliggende terrein achter ons hoofdkantoor, dus wij zijn duidelijk lid van de bijen fanclub. Waarom? Omdat bijen een ontzettend belangrijk onderdeel zijn van de natuur. Zonder bijen zou het zelfs onmogelijk worden om bepaalde gewassen te laten groeien, van courgettes tot koffie. Hoe meer bijen, hoe beter!

Bedreigde diersoort
Bijen zijn noodzakelijk voor de voedselketen; zo͛n 84% van de gewassen zijn afhankelijk van bestuiving. Een van de drie lepels eten die je binnenkrijgt tijdens een maaltijd is direct of indirect afhankelijk van het werk van een honingbij. Het zijn taaie rakkers – de oudste bijenfossiel is zo͛n 150 miljoen jaar oud – maar tegenwoordig gaat het slecht met de bij. In 2007 ontdekten wetenschappers het fenomeen ͚colony collapse disorder͛. In dat jaar verdween een derde van alle bijenkoloniën in Amerika. In Nederland staat 56% procent van de 358 wilde bijensoorten op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Onderzoekers hebben meerdere oorzaken gevonden voor dit fenomeen, maar de schuld ligt vooral bij een steeds minder geschikt leefmilieu (steden worden steeds groter), luchtvervuiling, én het feit dat er te veel slechte pesticides gebruikt worden. Ontzettend zonde, en ook nog eens gevaarlijk, want wat moeten we zonder de bij?

elho <3 bees
Hoe meer bijen, hoe beter. Daarom leven er sinds 2016 zo͛n 25 bijenvolkeren in onze achtertuin. De elho bijenhal werd ontworpen door Quadrant 4, en is een deels transparante ruimte waar je de bijen kan bewonderen en kunt leren over hun fascinerende levens. Stadsimker Marcel Hock zaaide op het terrein achter ons hoofdkantoor allerlei bloemen en planten waar de bijen blij van worden. Denk aan wilgen, wilde appels, meidoorns, en lindenbomen. Inmiddels wonen er ook kikkers en libellen in de grote vijver naast de bijenkasten. Het is echt een klein natuur paradijsje geworden, middenop een industrieterrein.

elho
elho