Europees wetsvoorstel voor meer circulaire producten

Europees wetsvoorstel voor meer circulaire producten
Nieuws

Eind maart presenteerde de Europese Commissie een set wetten die de circulaire economie in Europa een boost moet geven. De focuspunten? Het ontwerp, het materiaalgebruik en de energiezuinigheid van producten én hoe consumenten hierover geïnformeerd worden. Met het plan wordt een duidelijk signaal tegen de wegwerpindustrie gegeven, waar de komende jaren steeds meer van af gestapt moet worden.

Nieuwe regels voor producten

Met dit voorstel zullen vrijwel alle producenten die fysieke producten in de EU verkopen, aanpassingen moeten doorvoeren. Het eerste belangrijke punt gaat om het verstrekken van informatie over de recyclebaarheid en energiezuinigheid van een product. Dit zou bijvoorbeeld via een Digitaal Product Paspoort geregeld kunnen worden, dat met behulp van een QR-code op de verpakking te vinden is. Een belangrijk aandachtspunt van de Europese Commissie: deze informatie moet voor de aankoop van het product al goed te vinden zijn, zodat consumenten het kunnen meenemen in hun keuze.

Wat betreft het energieverbruik van producten wordt er gedacht aan het breder introduceren van de energielabels. De labels A tot en met G worden momenteel gebruikt voor bijvoorbeeld koelkasten en wasmachines, maar zouden uitkomst kunnen bieden voor alle andere fysieke producten die energie verbruiken.

Daarnaast wil de EU strenger gaan optreden tegen greenwashing en de zwarte lijst met oneerlijke handelspraktijken uitbreiden. Daar komt dan bijvoorbeeld bij op dat je geen milieuclaim voor een volledig product mag tonen wanneer de claim maar voor een deel van het product geldt.

Verbeterde consumentenrechten

Met het geplande verbod op greenwashing zullen consumenten beter beschermd worden tegen onbetrouwbare milieuclaims. Een ander belangrijk aspect van het voorstel van de Europese Commissie is het recht op informatie over duurzaamheid en repareerbaarheid van een product.

In de toekomst zullen consumenten beter geïnformeerd worden over de levensduur van een product én in hoeverre het product gerepareerd kan worden bij defecten. Als er reparatie mogelijk is, moet de fabrikant informatie geven over bijvoorbeeld de locaties waar reserveonderdelen te verkrijgen zijn. Ook een reparatiehandleiding behoort tot het plan. Deze zal consumenten helpen om op een meer circulaire manier met hun producten om te gaan.

Al met al moeten de voorgestelde regels bijdragen aan het halen van de doelstellingen in de Europese Green Deal. Als ze goedgekeurd zijn, zullen Europese lidstaten deze wetgeving doorvoeren in de nationale wetgeving. Uiteindelijk zullen consumenten die duurzamer willen kopen beter in staat zijn om dat te doen dankzij deze nieuwe wetgeving. Producenten zullen daarnaast een stap zetten richting volledige circulariteit door onder andere meer hergebruik van materialen mogelijk te maken. Zo komt de circulaire economie weer een stap dichterbij!

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.