Gemeente nieuws: veranderingen milieustraten én alternatieven voor je oude spullen

Gemeente nieuws: veranderingen milieustraten én alternatieven voor je oude spullen
Gemeente nieuws Nieuws Tilburg

Er veranderen enkele zaken op de milieustraten Albion en Hoolstraat per 1 januari 2019. Dit zijn 2 plekken waar inwoners met hun (grof) afval naartoe kunnen. Bij deze milieustraten wil de gemeente het sorteren van afval stimuleren en het restafval (niet recyclebaar afval) verminderen.

Vanaf 28 december 2018 ontvangt ieder huishouden in Tilburg een (nieuwe) milieustraatpas. Met de nieuwe pas is de milieustraat voortaan maximaal 24 keer per kalenderjaar te bezoeken. Een paslezer op de milieustraat registreert het aantal bezoeken. De milieustraatpas is direct te gebruiken en gekoppeld aan het adres. Bij verhuizing is de pas voor de nieuwe bewoners. Zonder pas of met een oude pas kan geen toegang worden verleend. De oude passen kunnen vanaf 2 januari 2019 worden ingeleverd bij het BAT, de eigenaar krijgt de betaalde borg terug.

Thuis afval sorteren, meer afval gratis kwijt

Vanaf januari kunnen inwoners voortaan meer soorten afval gratis kwijt bij de milieustraat. Er hoeft alleen nog betaald te worden voor: ongesorteerd bouw- en sloopafval en restafval. Het tarief voor deze twee afvalsoorten is 0,25 euro per kilo. Thuis sorteren loont. Daarnaast kunnen veel gebruikte spullen ook naar bijvoorbeeld een kringloopwinkel. Meer info op: circulair.com.

Waarom deze wijzigingen?

Er gaat nog teveel herbruikbaar afval van de milieustraat als restafval in de verbrandingsoven. Dit is zonde omdat het waardevolle grondstoffen zijn, waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Ook voorkomt het bedrijfsafval wat nu nog te veel en te vaak op de milieustraat terecht komt en er niet hoort.

Alles op een rij

  • Bewoners ontvangen vanaf 28 december 2018 een bewonersbrief met daarbij de milieustraatpas en een afvalsoortenlijst
  • Vanaf 1 januari 2019 heeft ieder huishouden in Tilburg alleen toegang tot de milieustraat met de nieuwe pas
  • Vanaf 2 januari 2019 kunt u, tegen inlevering van de oude pas, de borg terug krijgen. Inleveren kan van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 bij het BAT (Ceramstraat 6, Tilburg).
  • Per huishouden wordt één milieustraatpas uitgegeven
  • Meer afvalsoorten worden gratis
  • Maximaal 24 milieustraatbezoeken per pas per kalenderjaar
  • Sorteren loont. Sorteer afval thuis. Denk ook aan een kringloopwinkel of een repaircafé (circulair.com)
  • De pas is adres gebonden: bij verhuizen is de pas voor de nieuwe bewoner

Tip: bereid een bezoek goed voor. Kijk hiervoor op de pagina milieustraten op deze site of op de Afvalwijzer App.

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.