De mode-industrie kan er al een tijd niet meer omheen: de industrie moet overstappen op een duurzame en circulaire productie. Maar hoeveel stappen worden er al gezet in deze sector? De EU heeft in 2022 de strategie voor duurzaam en circulair textiel gepubliceerd. Daarin staat een belangrijke pijler: het productpaspoort invoeren. Dit zou moeten zorgen voor meer informatie, transparantie en een circulaire sector.
Transparantie is noodzakelijk
Als je als consument nu een kledingstuk koopt, weet je niet altijd met zekerheid waar het kledingstuk van gemaakt is en hoe de kleding is geproduceerd. Welke processen heeft het doorlopen en wat is de impact hiervan op het milieu? De modesector staat nog voor een grote uitdaging om duurzame en circulaire stappen te zetten in het productieproces en volledige transparantie te tonen. De EU is van mening dat dit voor een groot deel bereikt kan worden met een productpaspoort.
Productpaspoort: wat betekent dat voor de sector?
Het doel is dat elk modeartikel een digitaal paspoort krijgt. Dit digitale paspoort kan door de hele keten worden ingezet en gebruikt. In het paspoort kunnen producenten de samenstelling van een product vastleggen. Het is dan op een eenvoudige manier mogelijk om alle gegevens van a tot z terug te vinden. Hierdoor kunnen recyclingbedrijven inzien of een kledingstuk behandeld is met chemicaliën. Zonder die informatie kunnen ze het namelijk niet recyclen. Consumenten kunnen met een QR-code ontdekken welke weg het kledingstuk heeft afgelegd. Dat zorgt voor meer bewustwording en vertrouwen.
Implementatie in 2026
In het plan van de EU staat vermeld dat het productpaspoort in 2026 geïmplementeerd moet zijn. Het is een grote klus voor de modesector om alle data te verzamelen en in te voeren. Uiteindelijk kan dit echter een grote bijdrage leveren aan het verduurzamingsproces binnen de keten.
Koplopers
Tegenwoordig hebben steeds meer kledingmerken circulariteit hoog in het vaandel staan. Bedrijven werken op diverse manieren aan een circulair proces. Een aantal merken zijn hierin koplopers. Zo is het de missie van MUD Jeans om de vervuilende mode-industrie te veranderen. Zij zijn het eerste circulaire denim merk in de wereld. De spijkerbroeken van MUD Jeans worden allemaal gerecycled. Hierdoor is het productieproces duurzamer en belanden er minder spijkerbroeken op de afvalhoop. Daarnaast is er ook op andere vlakken winst te behalen. Zo heeft Omoda een nieuwe retourstroom. Bij Omoda kun je textiel inleveren en dit geven zij vervolgens in samenwerking met Drop & Loop een tweede leven. Het textiel dat je bij Omoda inlevert, wordt gerecycled en omgetoverd tot bijvoorbeeld een shopper of nieuwe kleding.
Consument ook aan zet
Niet alleen de modesector moet ingrijpende veranderingen doorvoeren, ook de consument heeft invloed op een circulaire mode-industrie. Consumenten kunnen een weloverwogen aankoop doen. Door de samenstelling van een kledingstuk goed te bekijken en na te gaan welke waarden een bedrijf hanteert, kun je bewuste keuzes maken bij de aanschaf van kleding. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om oude kleding een tweede leven te geven of zelf tweedehands artikelen te kopen. Dit kan ook online via een platform voor tweedehandskleding, bijvoorbeeld via Vinted.