BrassiCandles

BrassiCandles worden in een klein atelier, met behulp van zon- en/of windenergie in Drenthe, met de hand gegoten en zijn in een aantal formaten en vormen te koop in de webshop. BrassiCandles hebben als basis koolzaadwas. Een hernieuwbare grondstof.

Koolzaad (Brassica napus ssp. oleifera) hoort tot de familie van de kruisbloemigen (brassicaceae) waartoe ook mosterd en kool behoren.
De olie uit deze zaden wordt verwerkt voor consumptie maar ook voor kaarsenwas; een relatief nieuwe en bovenal natuurlijke wassoort voor kaarsen.

Door de woorden Brassica en Candles samen te voegen ontstond de naam.

Koolzaadolie is een natuurproduct. Het koolzaad wordt in Europa verbouwd en zelfs in Nederland b.v Groningen zie je de prachtige gele velden. Een lokaal product dus! Koolzaad wordt vanwege het hoge oliegehalte van het zaad al honderden jaren gecultiveerd. Oorspronkelijk komt de plant uit het oostelijke middellandse zeegebied. Het werd gebruikt voor de winning van vooral lampenolie en eiwitrijk krachtveevoeder. In Midden Europa wordt koolzaad sinds de 14de eeuw aangebouwd maar pas sinds de 17de eeuw in grotere hoeveelheden. Vooral als bodemverbeteraar in wisselteelt verrijkt koolzaad de grondstructuur door humusvorming, waarna volgende oogsten een betere opbrengst hebben. Bovendien is koolzaad bevorderlijk voor de biodiversiteit omdat deze rijk bloeiende plant ook als voedsel voor bijen en andere insecten dient.

MIJN KAARSEN BEVATTEN GEEN:
Bijenwas
Ondanks dat bijenwas een natuurproduct is, is deze afkomstig uit de bij-houderij waar het winnen van honing voorrang krijgt op dierenwelzijn.

Paraffine
Paraffine is een restproduct van aardolie. Brand je veel kaarsen dan is dat niet zo’n gezonde optie. De kleurstoffen in de gekleurde kaarsen bevatten als drager een fractie paraffine. Natuurlijke kleurpigmenten beïnvloeden het brandproces negatief is mijn ondervinding. Wilt u graag volledig gaan voor eco, kies dan voor optie; naturel.

Stearine/palmwas
In winkels tref je ook kaarsen aan gemaakt van stearine. Dit is afkomstig van palmolie. Het veelvuldig gebruik van palmolie kan zorgen voor ontbossing. Deze wassoort viel daarom ook af.

Soja
Kaarsen van sojawas zijn weliswaar plantaardig maar de was moet komen uit bv. Zuid-Amerika. Dat zijn heel wat km. Ik ben dus blij met koolzaadwas als grondstof voor de BrassiCandles.

Een bewuste keuze, voor de bewuste consument.
Eco and vegan friendly.

Klik op de knop om de kaart te tonen.