KrijgdeKleertjes

KrijgdeKleertjes is in 2012 opgericht vanuit de overtuiging dat ruilen goed is voor het klimaat en goed voor elkaar. In de textielbranche, spelen naast klimaatbelasting ook allerlei andere milieuproblemen, zoals landgebruik, watervervuiling en gebruik van fossiele grondstoffen.

De milieu-impact van kleding vindt voor een significant deel plaats tijdens de productiefase. Daarnaast belast kleding het milieu ook na afdanking als het als afval verbrand, gestort of gerecycled wordt. Ruilen is daarom de manier om bij te dragen aan een oplossing. KrijgdeKleertjes zorgt ervoor dat kleding, maar ook speelgoed en kinderspullen langer gebruikt kunnen worden en consumenten zich bewust worden van de impact die zij zelf kunnen maken.

Het werkt eenvoudig. Kinderen groeien snel, waardoor je als ouder/verzorger meerdere keren per jaar de kledingkast op moet ruimen om plaats te maken voor een grotere maat kleding. KrijgdeKleertjes brengt ouders bij elkaar, zodat er een groot netwerk ontstaat en er onderling geruild kan worden. Er kan online via de website van KrijgdeKleertjes geruild worden, maar ook ‘live’ in de buurt op de door vrijwilligers gerunde lokale ruilpunten door het hele land. Vooral kinderkleding, maar ook speelgoed en kinderspullen. Voor kleding die echt niet meer gedragen kan worden, wordt een goede bestemming gezocht.

Er zijn via de lokale ruilpunten allerlei samenwerkingen ontstaan met scholen die kleding inzamelen, stichtingen en instellingen die kledingpakketten en babyspullen samenstellen voor mensen die dit nodig hebben. Op deze manier ontstaat er voor meerdere partijen een win-win situatie.

SDG doelstellingen:
SDG #1 – Geen armoede,
SDG #11 – Duurzame steden en gemeenschappen,
SDG #12 – Verantwoorde consumptie en productie,
SDG #13 – Klimaatactie

Klik op de knop om de kaart te tonen.