Struikroven
Wat is het?

Struikrovers redden planten van de sloop. Door nieuwbouw, renovatie of sloop van een woonwijk wordt al het bestaande groen in voor en achtertuinen vernietigd. Bouwmaterialen worden vaak hergebruikt, maar het bestaande groen niet. Dat kan anders. Met Struikroven worden zoveel mogelijk planten gered en krijgen ze in dezelfde buurt een nieuw leven. Dit wordt samen met de huidige en de nieuwe bewoners gedaan. Struikroven is daarom niet alleen een groene maar ook een actieve & sociale buurtactiviteit. Bovendien draagt het bij aan klimaatadaptatie & behoud van biodiversiteit. Op een ogenschijnlijk simpele manier, wordt er bewustwording gecreëerd en ervaart men hoe plezierig het is om duurzaam bezig te zijn.

Hoe werkt dit?

Met Struikroven worden zoveel mogelijk planten gered en krijgen ze in dezelfde buurt een nieuw leven. Dit wordt samen met de huidige en de nieuwe bewoners van een buurt gedaan. Met klein materiaal (o.a. schoppen, snoeischaren, kruiwagens) roven de bewoners zoveel mogelijk planten uit de voor-en achtertuinen. Deze worden vervolgens in de buurt geplant of tijdelijk ergens anders geplant om vervolgens te worden terug geplant in de nieuwe tuinen.

Waarom is het circulair?

Het bestaande groen uit de voor-en achtertuinen wordt hergebruikt wat anders wordt vernietigd bij renovatie of sloopprocessen. Dit draagt bij aan klimaatadaptatie & behoud van biodiversiteit in de wijk. Bovendien worden de planten in dezelfde buurt en bij voorkeur in dezelfde tuinen weer terug geplant.