ZuiderZwam

ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik! De kwekerij is gevestigd op het terrein van Ut Rooie Bietje, een biologische tuinderij aan de rand van Tilburg.

Het koffiedik wordt met een elektrische tuktuk in Tilburg opgehaald (bij restaurants, café’s en de gemeente) en dient als grondstof voor de productie van oesterzwammen.
Deze oesterzwammen worden verkocht aan diezelfde restaurants, eetcafé’s en particulieren in Tilburg. Zo is de cirkel rond!

Zuiderzwam organiseert ook rondleidingen en workshops. Voor meer informatie, neem contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

Waarom op koffiedik?
Koffiedik gooien we over het algemeen weg, terwijl er nog veel voedingswaarde in zit. Wat is er mooier dan van afval weer voedsel te maken. Volgens de principes van de circulaire economie,

Van afvalreductie naar voedselproductie
ZuiderZwam is in staat een cirkel te sluiten van grondstof, naar productie en consumptie binnen 25 kilometer. Ruim 90% van de grondstof [koffiedik en koffie schilletjes] komt uit de stad Tilburg.

Waarom oesterzwammen?
Oesterzwammen worden ook wel de biefstukken onder de paddestoelen genoemd; vanwege de vlezige structuur en de voedingswaarden die erin zitten. Naast een grote culinaire waarde, hebben oesterzwammen ook een hoge voedingswaarde. Ze bevatten veel eiwitten, mineralen en vitaminen.
Oesterzwammen zijn daardoor ook goede, maar ook duurzame vleesvervangers; zo is voor de productie van rundvlees ongeveer 1000x zoveel water nodig.

ZuiderZwam

Openingstijden

Maandag

-

Dinsdag

-

Woensdag

-

Donderdag

-

Vrijdag

9.30 - 16.30

Zaterdag

10.00 - 13.00

Zondag

-

Klik op de knop om de kaart te tonen.