Wat is circulair.com?

Circulair.com is het platform voor de circulaire economie. Je vindt hier circulaire bedrijven, producten, diensten en voorbeelden in Nederland, je stad of regio. De circulaire economie start namelijk bij bewustwording en bij zichtbaarheid van alles wat er al in Nederland is en gebeurt.

Circulair.com is er voor inwoners, initiatieven, bedrijven, onderwijs en overheid. Je kan hier terecht voor informatie, kennis, voorbeelden, hulp, advies, praktische tips en tools om circulair te worden, vacatures, stages, nieuws, events en nog veel meer. Circulair.com werkt samen met circulaire ondernemers, kennisinstellingen en gemeentes in Nederland.

Waarom circulair?

We zitten midden in een verandering naar een circulaire economie, waarin het afval verdwijnt zoals we dat nu kennen, want dat wordt dé nieuwe grondstof. Bijna alles wat we gebruiken, wordt steeds weer opnieuw gebruikt, gedeeld, gerepareerd of gerecycled. In een circulaire economie stappen we af van ‘maken, kopen en weggooien’. We maken juist de cirkel rond. Dat doen we door samenwerking, nieuwe business modellen, anders denken, anders doen en door toekomstbestendig ondernemen, mét oog voor mens en milieu.

Het wordt steeds belangrijker dat we op een andere manier gaan consumeren en produceren. Dat we als bedrijven nadenken over het maken en verkopen van nieuwe producten. Welke grondstoffen en materialen ga ik gebruiken, met zo min mogelijk impact op het milieu? Hoe maak ik producten zo dat ik ze later weer uit elkaar kan halen en kan hergebruiken of recyclen? Ga ik mijn producten verkopen of ga ik ze ze als dienst in de markt zetten?  

Ook als consumenten moeten we nadenken over het kopen van nieuwe producten. Willen we die producten wel in ons bezit hebben, terwijl we ze misschien maar een paar keer paar jaar gebruiken? Kunnen we niet beter tweedehands spullen gebruiken, een wasmachine of fiets leasen, een auto huren, lokaal voedsel kopen, met de buurt een eigen moestuin opzetten of spullen en kleding met elkaar gaan delen? De mogelijkheden om circulair aan de slag te gaan zijn oneindig, maar daardoor vaak ook onoverzichtelijk. Met Circulair.com maken we dat verleden tijd. 

Voorbeelden

Wist je dat er in en rondom jouw gemeente al heel veel circulaire bedrijven en initiatieven zijn? Die allemaal bezig zijn met het voorkomen van verspilling, het ontwerpen van producten met circulaire materialen, lokale productie, hergebruik van producten of recycling.

Er worden gieters gemaakt van wasmiddel flessen en werkkleding van gerecycled textiel en PET flessen. Er zijn volop tweedehandswinkels waar je terecht kan met oude kleding, meubilair of spullen en stadstuinen waar je lokaal voedsel kan kopen. Er worden oesterzwammen geproduceerd op koffiedik van de horeca uit de stad. Er zijn repaircafés waar je jouw gereedschap of spullen zelf kan repareren. Je kan een fiets leasen via, een auto tijdelijk huren en spullen of klusjes delen met je buren.

Heb je in je bedrijf, op school of thuis spullen, kleding of meubilair waar je vanaf wilt? Dan vind je op Circulair.com heel veel plekken waar je terecht kan om deze naartoe te brengen. Gooi het niet weg in de container of bij de milieustraat, maar geef het een twee leven via de kringloop, tweedehands winkel of deel- en ruilplatformen.

Voorbeelden