Reshoring: de oplossing voor productie-uitdagingen?

Reshoring: de oplossing voor productie-uitdagingen?
Nieuws

We schreven er al eerder een artikel over: de veelbelovende nieuwe trend reshoring. Het is dan ook geen verrassing dat het terughalen van de productie naar eigen land juist in deze tijd een populaire beslissing is. Kan reshoring de oplossing zijn voor bedrijven die het moeilijk hebben in tijden van geopolitieke spanningen, verstoorde supply chains en grondstoftekorten? We zoeken het uit in deze blog.

Geopolitieke spanningen, verstoorde leveringsketens en grondstoftekorten

In het huidige politieke klimaat staan bedrijven voor tal van uitdagingen. De coronacrisis leidde voor veel bedrijven tot grondstoftekorten en verstoorde supply chains. De situatie toonde aan hoe afhankelijk bedrijven waren van leveranciers in met name China en India. Het legde zo perfect bloot waar de problemen in supply chains zaten. Nadat de leveringsproblemen als gevolg van lockdowns weer afnamen, ontstond de volgende bottleneck voor Europese bedrijven. Zo zorgde de oorlog in Oekraïne al snel voor grondstoftekorten in verschillende sectoren, met lege schappen en stijgende prijzen als gevolg.

Het groeiende grondstoffentekort is terug te leiden naar de jaren waarin veel bedrijven hun productie uitbesteedden naar lagelonenlanden. Dankzij deze massale verhuizingen is er weinig over van de eens stabiel opererende industrieën in eigen land. Roel Mostert, directeur van het bedrijf ID-systemen, noemt als voorbeeld de ooit florerende textielindustrie in Twente. Door een groeiende vraag naar lagere prijzen van zowel ondernemers als klanten, werd productie verplaatst naar lagelonenlanden en verdween de textielindustrie uit de regio.

Westerse landen zijn dankzij dit fenomeen heel afhankelijk geworden van de import en de geopolitieke verhoudingen tussen andere landen. Daarnaast zijn de oplopende grondstoftekorten na de coronacrisis extra zichtbaar geworden. Nu bedrijven wereldwijd de productie weer opvoeren, kan er niet worden voldaan aan de hoge vraag.

De oplossing voor de verstoorde leveringsketens? Volgens velen, zo ook supply chain experts, is dat het terughalen van de productie naar eigen land. De gedachtegang hierachter is simpel: hoe korter de weg van grondstof naar product naar consument, hoe kleiner de kans op verstoringen of vertragingen. Daarnaast zorgt een kortere leveringsketen ook voor lagere transportkosten en een kortere levertijd. De geopolitieke situatie heeft een lagere impact wanneer productie dicht bij huis plaatsvindt en ondernemers beter kunnen inspelen op veranderingen.

De verborgen kosten van taal- en cultuurverschillen

Hoewel de wereld in rap tempo blijft globaliseren en een steeds hoger percentage van de wereldbevolking een tweede taal spreekt, blijven taal- en cultuurverschillen vaak een barrière. Hierdoor kunnen vanwege miscommunicatie fouten tijdens het productieproces ontstaan of zijn medewerkers veel tijd kwijt aan het inrichten van communicatie- of handelsprocessen. In veel internationale bedrijven worden er jaarlijks duizenden euro’s uitgegeven aan het verbeteren van internationale onderhandelingen, die gecompliceerd worden door verschillen in cultuur. Investeren in cultureel bewustzijn van medewerkers die zich bezighouden met internationale leveranciers kan vervolgens resulteren in een aardig kostenplaatje. Kiest een bedrijf voor reshoring? Dan wordt er niet alleen veel miscommunicatie als gevolg van taalbarrières bespaard, maar zijn ook grote investeringen in het begrijpen van interculturele uitdagingen overbodig.

Meer weten over reshoring en de voordelen ervan? Lees hier het eerste artikel in onze serie over reshoring. In de komende weken laten we je zien hoe Nederlandse ondernemers reshoring in hun voordeel gebruiken en vertellen we je hoe jij reshoring in kunt zetten voor jouw onderneming.

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.