Reshoring, voor wie is het voordelig?

Reshoring, voor wie is het voordelig?
Nieuws

Reshoring verwijst naar het proces waarbij producties die op dit moment ver van huis plaatsvinden, zoals in Azië, terug worden gehaald naar Nederland. Dit gebeurt vaak om minder afhankelijk te zijn van andere landen in dringende situaties, zoals tijdens de coronacrisis. Reshoring wordt op dit moment gezien als hét antwoord voor veel problemen in leveringen en materiaal tekorten die zijn ontstaan. Ook wordt er vaak gedacht dat reshoring bijdraagt aan duurzamere manier van leven en consumeren. Maar is dat ook echt zo? En in welke mate is het soort supply chain bepalend voor het succes van reshoring?

Is reshoring de beste oplossing?

Wanneer we het hebben over reshoring klinkt dit als een logische keuze in het huidige economische en politieke klimaat. Toch is dit proces niet zomaar op te zetten. Reshoring is een enorme logistieke operatie, waardoor het vaak gepaard gaat met hoge kosten. Daarom is het erg belangrijk om eerst te weten of het proces een hoge kans van slagen heeft, om zo het risico op verlies te verkleinen. Volgens Jack van der Veen, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit, wordt de kans van slagen in grote mate beïnvloed door de supply chain.

Welke supply chains zijn er?

Volgens Harvard-professor Dhr. Fisher zijn er twee soorten supply chains, namelijk de kosten efficiënte supply chain en de responsieve markt gerichte supply chain.

Een aantal kenmerken van de producten die bij de kostenefficiëntie supply chain horen zijn:

  • De producten zijn functioneel
  • Een stabiele voorspelbare vraag
  • Een lange levenscyclus
  • Een laag risico van onverkoopbaarheid
  • Een laag winstmarge

Deze supply chain wordt vaak gezien bij producten die we zien als basisbehoeftes, zoals melk, brood en bouwmaterialen.

Een aantal kenmerken die passen bij de producten van de responsieve markt gerichte supply chain zijn:

  • De producten worden continu vernieuwd
  • De productlevenscyclus is vaak kort
  • De vraag is onvoorspelbaar
  • Het risico van onverkoopbare producten is groot
  • Hoge winstmarges maar onzekere vraag

Hierbij gaat het over producten zoals een collectie van Zara, een televisie van Sony of een nieuwe smaak ijs van Ben&Jerry’s.

Voor welke supply chain zal reshoring werken?

Het verschilt per supply chain of reshoring een aantrekkelijke optie is. Voor de ene supply chain is het makkelijker om met reshoring te werken dan voor de andere. Bedrijven die werken met een kosten efficiënte supply chain kunnen de productie doorgaans veel makkelijker dicht bij huis houden. Het risico dat producten niet verkocht worden, is laag, waardoor ook een lichte stijging in prijs vaak kan worden opgevangen. Voor de marktgerichte supply chains is het echter lastig om mee te gaan met de reshoring trend. Dit is bijvoorbeeld te zien in de productie van high-tech producten. Doordat de meeste elektronica momenteel in Azië geproduceerd wordt, en er hier sprake is van een enorme schaalbare product, is het een grote logistieke operatie om over te stappen naar binnenlandse productie.

Over het algemeen is reshoring een interessante optie voor tal van industrieën. Om te bepalen wat de mogelijkheden zijn, is het verstandig om verschillende scenario’s te schetsen, en hierbij eerst goed te kijken naar de onderdelen van de supply chain die relatief eenvoudig teruggehaald kunnen worden. Zo kan er geëxperimenteerd worden op kleine schaal, en kunnen er vanaf het begin lessen worden getrokken uit het reshoringsproces.

En heb je hierbij hulp nodig? Midpoint en The Reshoring Connection helpen ondernemers graag op weg met de vraagstukken die voorbijkomen.

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.