Schônste wijk

Schônste wijk
Circulair Diensten Tilburg

Schônste wijk is een meerjarig programma van Buurtcultuur Tilburg in GoirkeWest-Hasselt met het thema een mooiere, schonere en actievere wijk. We werken samen met wijkgenoten, kunstenaars en organisaties (binnen en buiten de wijk). We ondernemen kleinere en grotere interventies. Paradepaardje is de Schônste wijk werkplaats. Dit is geïnspireerd door Precious Plastic van Dave Hakkens. Wij realiseren een recycle plek midden in de wijk die wordt opgezet en gerund door afvalkunstenaar Tim Hobbelman.

Wat is een van de grootste gemeenschappelijke delers op wijkniveau? Afval! Wellicht niet het eerste waar je aan denkt maar: iedereen bezit het en doet er iets mee, ongeacht leeftijd of cultuur. De meeste mensen willen er zo snel mogelijk vanaf. De manier waarop dat gebeurt, varieert. De een gebruikt prullenbakken en containers, de ander gooit het gewoon op straat of dumpt het bij containers of op andere openbare plekken waardoor het gaat zwerven.

Daar weten we in de Hasselt Goirke-West alles van. Wij zien met Buurtcultuur Tilburg in afval een kans om Tilburgse wijken mooier te maken, het bewustzijn te vergroten en onze afvalfootprint te verkleinen. Dat doen we met kleine en grotere artistieke interventies, gekoppeld aan wijkactiviteiten die al plaatsvinden. Een schone stad, dat wil toch iedereen? En dat begint in de wijken!

SDG #8 – Waardig werk en economische groei,
SDG #9 – Industrie, innovatie en infrastructuur,
SDG #11 – Duurzame steden en gemeenschappen,
SDG #12 – Verantwoorde consumptie en productie,
SDG #15 – Leven op het land,
SDG #17 – Partnerschap om doelstellingen te bereiken

SchonsteWijk