SMAAKTAFELS KRIJGEN EEN VERVOLG IN 2020

SMAAKTAFELS KRIJGEN EEN VERVOLG IN 2020
013food Nieuws Tilburg

SMAAKTAFELS is een initiatief van stichting VoedSpoor in samenwerking met FoodLab en wordt ondersteund door partners van 013Food, waaronder De Walhoeve.  Doel is om bewoners van Tilburg uit te nodigen om hun beleving en ervaringen rond eten met elkaar te delen. De bevindingen, die bij  de SmaakTafels worden opgehaald, geven een beeld van wat mensen belangrijk vinden als het om eten gaat. Bovendien wil VoedSpoor zo bijdragen aan aan een blijvend gesprek over gezonde en duurzame keuzes in voeding en leefstijl.  

Op 1 november 2019 namen zo’n 12 mensen plaats aan een ronde tafel in de LocHal om te praten over voedingkeuzes en eetgedrag. De mannen en vrouwen, jong en oud en met verschillende achtergronden, spraken onder andere met elkaar over de waarde van voeding, over smaken en eetmomenten, over eten van vroeger en nu en over tradities en veranderingen in eetgewoonten. Tijdens deze ronde tafelgesprekken werden verschillende kleine proeverijtjes geserveerd, bereid door Ralph Blaakenburg van La Nouvelle Auberge.

Een paar fragmenten uit de gesprekken van de eerste SmaakTafel:

‘Je hoort steeds meer dat er een relatie is tussen voeding en gezondheid. Dat je door anders eten misschien kan voorkomen dat je ziek wordt. Voor mij was dat een reden om bijvoorbeeld minder vlees te eten. De vraag ‘wat eten we vanavond’ begint nu bij welke groente we in huis hebben en daar omheen verzinnen we een gerecht. Vroeger begon dat bij welk vlees we wilden eten.’

‘Onbewerkt voedsel geeft meer energie. Ik heb dat zelf ervaren. Ik had niet zo’n gezonde leefstijl en mijn gezondheid ging met sprongen achteruit. Ik slikte cholersterol verlagers. Ik dacht niet zo na over wat ik at. Maar sinds ik de mediterrane keuken heb ontdekt, geniet ik van eten dat ook nog eens gezond is.’

‘Je moet anders gaan leren koken. Zeker met kinderen. Je kan best iets maken wat plantaardig is zonder dat je dat erbij zegt. Neem rode bieten. Dat vond ik zelf eerst niet zo lekker, maar nu ben ik er aan gewend en mijn kinderen ook.’

Bekijk meer in de video van Omroep Tilburg.

SmaakTafels krijgen een vervolg in 2020

De tweede SmaakTafel zal plaatsvinden op 7 februari 2020 en opnieuw in de LocHal. Dit keer verzorgt Sander Overweg van De Houtloods de proeverijtjes voor de tafelgasten. Deelname aan SmaakTafels kan door een mail te sturen aan foodlab@bibliotheekmb.nl

De gesprekken zullen tussen 15.00 en 17.00 uur in twee rondes plaatsvinden. Er zijn maximaal 2 x 10 plaatsen beschikbaar.  Voor meer informatie kunt u bellen met Raymond Godding, 06-24995025.

Gezonde stad, gezonde bewoners

SmaakTafels is de opmaat voor een breder onderzoek ‘Wat eet Tilburg’, waarmee Tilburg als eerste stad van Nederland een beeld krijgt van het eetgedrag van haar inwoners. De bevindingen uit ‘SmaakTafels en Wat eet Tilburg’ hebben tot doel om de bewustwording rond gezond eten te versterken en keuzes en gedrag positief te beïnvloeden.

SmaakTafels komt naar je toe

In de loop van het jaar wil VoedSpoor de SmaakTafels samen met maatschappelijke partners, bedrijven en onderwijsinstellingen breder in Tilburg gaan organiseren.  Daarbij wordt gedacht aan buurtcentra of scholen, waardoor het gesprek over eten en eetgedrag breder wordt gevoerd en de opgehaalde bevindingen zo veel mogelijk een representatief beeld geven.

SmaaktTafels steunen?

Om SmaakTafels mogelijk te maken, zoekt de organisatie nog naar producenten van mooie biologische producten en kruiden. De partijen betrokken bij de SmaakTafels, nemen allen deel aan het platform 013Food, een netwerk van verschillende organisaties, die met elkaar voeding willen geven aan duurzaam leven in de regio Tilburg.

 

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.