Spoorzone Tilburg wordt bruisend en circulair

Spoorzone Tilburg wordt bruisend en circulair
Gemeente nieuws Nieuws

Beeld: BOGDAN & VAN BROECK

De gemeente Tilburg verandert de Spoorzone naast het NS-station in een bruisend, levendig onderdeel van de stad. De renovatie van vier monumentale industriële panden in het gebied grijpt Tilburg aan om werk te maken van de circulaire ambities.

Tilburg wil in 2045 circulair zijn, maar hoe vertaal je de ambities naar de praktijk? De subsidieregeling voor Advies Klimaatneutraal en Circulair Inkopen (AKCI) stelde adviesbureau Alba Concepts in staat een ‘circulariteitsraamwerk’ op te stellen waar Tilburg volgens gemeentelijk beleidsadviseur Maikell van Rooijen mee vooruit kan – misschien zelfs wel tot 2045.

Naar minimaal Energielabel C
Van Rooijen maakt namens het vastgoedbedrijf van de gemeente deel uit van het bouwteam. Dit is speciaal opgericht voor de renovatie van de vier gebouwen, die onder de noemer ‘de Broedplaats’ al intensief worden gebruikt door onder andere Theater de Boemel – hotspot RAWW- Hogeschool Fontys en Club Smederij.

“Sloop van de gebouwen zou zonde zijn, als je kijkt naar aspecten als cultuurhistorie, architectuur en sfeer”, vindt Van Rooijen. “De gemeente wil ze graag voor de stad behouden, maar op een duurzame wijze. Sommige gebouwen hebben Energielabel F. De renovatie moet ze minimaal naar Energielabel C tillen.”

Om te voorkomen dat de gewenste duurzaamheid ten koste gaat van de eveneens nagestreefde circulariteit, kreeg de duurzaamheidsadviseur binnen het bouwteam voor de Broedplaats gezelschap van een ‘circulariteitsadviseur’, een functie die door Alba Concepts werd ingevuld.

Tilburg heeft een ambitieuze Circulaire Agenda, maar die bleef een beetje in de pilotfase hangen”, blikt Van Rooijen terug. “Je kunt als gemeente pas sturen op circulariteit in bouw- en vastgoedprojecten, als je de doelen en ambities hebt vertaald naar kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) die meetbaar en verifieerbaar zijn. Die opdracht hebben we bij Alba Concepts neergelegd.”

Inktvlekwerking
Aan de hand van het circulariteitsraamwerk is het eerste renovatieplan voor de Broedplaats enkele weken geleden door Alba Concepts getoetst. Enkele KPI’s werden gehaald, andere niet. Werk aan de winkel dus.

De geselecteerde aannemer bekijkt momenteel hoe hij de plannen zo kan aanpassen dat ze wel passen binnen het circulariteitsraamwerk. Er is daarvoor een aantal voorstellen voor alternatieve maatregelen gedaan. Het mooie is dat het bedrijf daarbij kennis en ervaring op doet, die in de toekomst bij andere circulaire renovatieprojecten van pas kunnen komen.

Van die ‘inktvlekwerking’ is volgens Van Rooijen ook sprake richting andere gemeenten. “Een collega van de gemeente ’s-Hertogenbosch is bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in ons circulariteitsraamwerk. Op haar beurt is die gemeente weer verder met de circulaire invulling van onderhoudsprojecten, daar kunnen wij weer ons voordeel mee doen.”

Lees het uitgebreide artikel via Circulariteitsraamwerk helpt tilburg om ambitieuze circulaire agenda uit te voeren.

Bron: rvo.nl

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.