The Exploded View Beyond Building: circulair bouwen met Respace

The Exploded View Beyond Building: circulair bouwen met Respace
Circulair Nieuws

Overschakelen naar een circulair productieproces vraagt in de meeste sectoren om een hoop creatief denkwerk. Afval moet geëlimineerd worden of gebruikt kunnen worden als grondstof voor een ander product. Bij Respace creëerden ze in samenwerking met verschillende partijen een biobased en circulair huis. Het resultaat werd getoond op de Dutch Design Week 2021 en zal ook in 2022 op de Floriade Expo te zien zijn.

Een circulair huis: The Exploded View Beyond Building

De naam van de installatie spreekt misschien wel boekdelen: bouwen met een unieke kijk op bouwmaterialen en productie. Voor de productie van het huis is er enkel gebruik gemaakt van biobased materialen. Dit zijn materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals zetmeel, suiker, cellulose, melkzuur, eiwitten of via micro-organismen. Daarnaast is er bij het bouwen volledig gebruik gemaakt van circulaire bouwmethoden.

Door de The Exploded View Beyond Building installatie te bouwen in de vorm van een huis, wordt er getoond hoe bouwen er in de toekomst uit kan zien. De verhalen van nieuwe bouwmethodes, materialen, ontwerpen en technieken komen zo op een unieke manier bij elkaar.

Het Respace circulaire houtbouwsysteem

Respace zorgde ervoor dat het ontwerp van het skelet werd uitgewerkt in het Respace bouwsysteem: een circulair houtbouwsysteem dat snel, eenvoudig en goedkoop in elkaar kan worden gezet. Nadat de bouwelementen werden geleverd, kon de structuur van het huis in enkele dagen in elkaar worden gezet.

Het Respace systeem is ontworpen met het einde van levenscyclus in gedachten: de houten elementen kunnen na gebruik eenvoudig gedemonteerd worden. Het gebruikte hout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en slaat een aanzienlijke hoeveelheid CO2 op. Doordat de constructie eenvoudig gedemonteerd kan worden, kan deze na de demontage makkelijk op een andere locatie worden neergezet. Zo staat er binnen enkele dagen weer een nieuw gebouw. Met deze manier van bouwen kan er snel, goedkoop, flexibel én duurzaam gehandeld worden. De methode wordt dan ook veel gebruikt voor de transformatie van bestaande gebouwen zoals industriële hallen, kantoren en kerken.

Materiaalgebruik en methodes

Naast het bouwen met een circulair houtskelet, zijn er tal van innovatieve methodes en materialen toegepast. Eén van deze methodes is die van OMLAB. Met een speciale techniek filteren ze de cellulose in wc-papier uit het rioolwater, en zetten ze dit om in KNN cellulose. Dit materiaal kan vervolgens als grondstof of eindproduct worden gebruikt in constructies, de landbouw en de chemische industrie.

Ook op het dak en in de muren van het biobased circulaire huis is ruimte voor nieuwe materialen. Zo worden hennep vezels gebruikt voor de isolatie. Dit is niet alleen een natuurlijk alternatief van synthetische isolatiematerialen, maar is tevens CO2-negatief en voorkomt schimmelvorming. Hennep leent zich goed voor hergebruik en kan aan het einde van haar levenscyclus aan de natuurlijke kringloop worden teruggegeven zonder vervuiling te veroorzaken. Het is hiermee een veelbelovend circulair materiaal.

Wil je dit circulaire bouwwerk in het echt aanschouwen? Van 14 april t/m 9 oktober 2022 kun je de installatie zelf komen bewonderen op de Floriade in Almere.

Foto: The Exploded View Beyond Building, DDW21, ©About Today- Overview

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.