Tilburgse ondernemers gaan massaal aan de slag met de deeleconomie

Tilburgse ondernemers gaan massaal aan de slag met de deeleconomie
Gemeente nieuws Gemeente Tilburg Nieuws Tilburg

Of we nu praten over circulaire economie of deeleconomie, beide hebben hetzelfde doel: namelijk minder verspilling en efficiënter gebruik van spullen, materialen of faciliteiten die we al hebben. Sinds vandaag hebben de Tilburgse bedrijvenparken Het Laar, Katsbogten, Kraaiven en Loven, net als bedrijvenpark Vossenberg, een eigen online B2B deelplatform: Parksharing. Het platform wordt gefaciliteerd door Solaris ParkmangementFLOOW2 en de Gemeente Tilburg. Hierop kunnen ondernemers gevestigd op deze bedrijvenparken stilstaande assets, bedrijfsmiddelen, restmaterialen, faciliteiten en andere zaken, (ver)huren, (ver)kopen en/of (uit-)lenen. Delen is eigenlijk iets van vroeger maar anno 2019 in een nieuwe digitale jas. Niet alleen maken ondernemers met Parksharing duurzaam ondernemen concreet, het is ook een extra verdienmodel en een nieuwe vorm van samenwerking op en tussen de Tilburgse bedrijvenparken.

“Ondernemers zijn op zoek naar een concreet voorbeeld om duurzaam bezig te zijn. Dit platform is een digitaal hulpmiddel, snel en laagdrempelig in de praktijk te brengen, aldus Lieke Roodenburg-Slegers (parkmanager op bedrijvenparken Het Laar en Katsbogten).

Hoe werkt het? Heel simpel! Ondernemers kunnen zowel assets aanbieden als zoeken en vinden op deze online B2B deelmarktplaats. Denk hierbij aan een stilstaande heftruck, een bedrijfsauto, een hoogwerker, ongebruikte vergaderruimte, parkeerplekken of opslagfaciliteiten. Het deelplatform stelt ondernemers in staat om efficiënter gebruik te maken van de reeds aanwezige bedrijfscapaciteit door het lokaal te delen. Een innovatieve aanpak die zorgt voor financieel, duurzaam en sociaal voordeel.

Het platform is dan wel digitaal, toch is het platform persoonlijk ingericht met een eigen profiel, reviews en persoonlijke contactgegevens. Parksharing is ingericht voor en door ondernemers, en is ontwikkeld om verspilling en overmatige aanschaf van assets tegen te gaan. Wat zowel kostenbesparing als extra omzet oplevert. Het vergt wel een stukje bewustwording om meer zaken te gaan delen met elkaar. Deze bewustwording en trend zal zich ook doorzetten bij bedrijven nu duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt. Bovendien is het dé mogelijkheid om eens contact op te nemen met uw buurcollega’s en hierdoor nieuwe samenwerkingen te starten.

“Delen is gemakkelijk, maar het vereist wel aandacht, bewustwording en motivatie. Kijk eens binnen uw organisatie, wat staat regelmatig stil? Wat wilt u delen met anderen? Waar hebben mijn buren mogelijk behoefte aan of wat heb ik zelf nodig? Het platform is het afgelopen jaar verbeterd op wensen van ondernemers op bedrijvenpark Vossenberg, zo is het nu ook mogelijk om reviews te plaatsen. Handig en goed om te weten hoe andere ondernemers het delen van de desbetreffende asset hebben ervaren; aldus Christel Tax-Gloudemans (parkmanager op bedrijvenparken Vossenberg, Vossenberg WEST II, Kraaiven en Loven).

Met oog op de toekomst is alleen nadenken over duurzaamheid niet meer voldoende, het gaat om het doen! Proberen, ervaren en met elkaar het verschil maken. Doet uw organisatie mee? www.parksharing.nl

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.