“Ik droom van een ongedwongen, duurzame, circulaire en verbindende plek in Tilburg”, vertelt Dieuwertje enthousiast. Dieuwertje is opzoek naar een stukje Tilburg waar de natuur centraal staat, bedrijven kunnen leren over circulair werken en waar elke Tilburger het belang van duurzaamheid onder ogen kan zien. Lees snel verder.
Ondanks dat er de laatste jaren enorme ontwikkelingen zijn en de gemeente hard haar best doet om Tilburg te verduurzamen, vindt Dieuwertje dat er nog wel een stapje extra in de goede richting gezet mag worden. Ze zoekt een plekje in Tilburg waar ze een duurzaam, circulair ‘miniatuur stadje’ kan opbouwen, samen met Tilburgse ondernemers met elk hun eigen expertise. “Ik ben zelf Tilburgse, mijn wortels liggen hier. De stad is enorm positief aan het veranderen en daar mogen we met zijn allen trots op zijn.” Toch is er nog veel winst te behalen volgens Dieuwertje. “Tilburg is al jaren lang één van de warmste steden van Nederland. Dat komt mede door de verhouding tussen gebouwen en groen, daar laten we nog veel liggen als stad. Ik wil aan iedereen laten zien dat verduurzaming niet zo moeilijk is. Je kunt bijvoorbeeld al beginnen bij je eigen tuin. Trek die tegels er uit en zet er een plant in,” zegt ze lachend.
Zoektocht naar locatie
Inmiddels is het plan van de ‘circulaire hub’ al in een stadium dat Dieuwertje met verschillende partijen om de tafel gaat over het vinden van een geschikte locatie. “Door de publiciteit die mijn initiatief krijgt, heb ik al veel tips ontvangen van enthousiaste Tilburgers. Zo ben ik gewezen op het Duvelhok, de waterzuivering en de oude watertoren. Ik neem alle suggesties mee in mijn gesprekken met de gemeente en hoop samen met hen een goede locatie te vinden.” De perfecte locatie is er één waar een moestuin in past, het liefst een ’tiny forest’ in de buurt, een plek voor een kringloop, buurtsuper, ateliers, vergaderplekken en veel meer. “Het moet een ongedwongen plek zijn waar iedereen in en uit kan lopen. De stad zit vol met mensen met bepaalde expertises, die wil ik een plek geven waar die krachten gebundeld kunnen worden om vervolgens samen toffe dingen voor de stad te doen.” Een idee hoe de circulaire hotspot er uit moet komen te zien heeft Dieuwertje al wel. Zie onderstaande plattegrond.
‘Doen wat je écht leuk vindt’
Dieuwertje krijgt veel energie van het koppelen van ideeën die uitmonden in succesvolle projecten. “Met Lokale Zaken koppelen we veel ideeën van lokale ondernemers,” vertelt ze enthousiast. “Ik liep zelf tegen wat dingen aan, ik wilde écht gaan doen wat ik leuk vind. Veel mensen lopen vast, ik vind het enorm belangrijk dat je zoekt naar wat dat ‘vlammetje’ in jou aanwakkert, een soort intrinsieke motivatie. Iets wat energie geeft en niet kost, zodra je bij dat gevoel komt sta je echt ‘aan’. Veel mensen krijgen dat wanneer ze een dagje vrij zijn, of wanneer ze aan het sporten zijn. Puur omdat ze dan iets doen wat ze écht leuk vinden. Ik wil dat vlammetje bij mensen aankrijgen op een plek waar dat kan. Ik wil een plek creëren waar je mag dromen, waar je mag zijn, zonder verplichtingen. Een plek waar mooie dingen kunnen ontstaan die bijdragen aan onze stad.”
Toekomst
Dieuwertje heeft goede hoop voor haar plannen in Tilburg. Ze is in gesprek met meerdere partijen om de plannen van de circulaire hub te realiseren. “Voor een idee als dit heb je alle schakels nodig. Bedrijven, de consument, kunstenaren, noem het maar op. Elk onderdeel kan meedoen en dat wil ik stimuleren. We willen niet alleen laten zien dat het op één locatie kan lukken, we willen ook bedrijven inspireren dat je met kleine ingrepen al veel kunt betekenen voor de verduurzaming van de stad. Het wordt ook een soort inspiratieplek, van hoe het ook kan,” geeft ze aan.
Bron: Tilburg.com