Tricorp: Circulaire werkkleding

Tricorp: Circulaire werkkleding
Nieuws Tilburg

Het in Rijen gevestigde Tricorp ontwikkelt en levert al ruim 20 jaar werkkleding voor iedere professional. Het bedrijf werkt sinds 2 jaar hard aan een circulaire economie, met circulaire werkkleding. ,,Wij voelen ons verantwoordelijk. [..] Tricorp werkt samen met de Fair Wear Foundation en meer dan 70 partners in het MVO-convenant op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

Met alleen recyclen kom je er niet. Er is meer nodig om een bedrijf circulair te maken. Samen met FBBasic, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de herwinning van grondstoffen, werkt Tricorp aan een duurzaam product en een milieubewuste bedrijfsvoering.

Een kijkje in het proces
Tricorp zorgt er bij de ontwikkeling van werkkleding niet alleen voor dat de grondstoffen gerecycled zijn, maar ook dat de componenten hergebruikt kunnen worden. Want minder grondstoffen van iets gebruiken stelt het opraken ervan alleen uit. Samen met COFA gaat Tricorp de uitdaging aan om door middel van een circulair model de textielketen te sluiten.

COFA
COFA haalt de gebruikte werkkleding op. Vervolgens wordt het gesorteerd, ontmantelt en worden er zoveel als mogelijk weer nieuwe producten en/of grondstoffen van gemaakt. Om dit te bereiken moet er al bij de ontwikkeling van de kleding gelet worden op de herbruikbaarheid van de verschillende componenten. Daarnaast moet het product natuurlijk gemaakt zijn van recyclebare materialen.

Saved by Design
Een ander initiatief waar Tricorp aan meewerkt, is Saved by Design: een samenwerking tussen Dutch aWEARness en Tricorp. De werkkleding binnen dit concept heeft alle vertrouwde eigenschappen van de Tricorp-collecties en kan tot wel acht keer worden hergebruikt.

Bewuste doelstellingen
Tricorp heeft naast het maken van circulaire producten ook goede werkomstandigheden voor hun personeel en het maken van een zo klein mogelijke milieuvoetafdruk hoog in het vaandel staan. ,,Dit betekent, naast het minimaliseren en uiteindelijk vermijden van fossiel grondstofgebruik en het optimaliseren van grondstofherwinning, dat wesp verschillende manieren letten op energie- en watergebruik en van emissies, door zowel reductie- als herwinningsprogramma’s.”