Van Japan naar Tilburg: Hoe ATS All Tape Supplies stappen maakt met reshoring

Van Japan naar Tilburg: Hoe ATS All Tape Supplies stappen maakt met reshoring
Nieuws
Waar veel bedrijven stappen maken met reshoring door delen van de supply chain of het gehele productieproces terug te halen naar dichter bij huis, gaat ATS All Tape Supplies nog net een stapje verder. Het bedrijf heroverweegt haar strategische positie en zet in op een nieuw innovatief productieproces.

Koploper in zelfklevende tapes

All Tape Supplies startte in 2006 als handelsonderneming in zelfklevende tapes. Het bedrijf creëert maskeer tapes en folie voor bedrijven. Hierin levert All Tape Supplies een standaard assortiment, maar biedt het ook maatwerk met branding aan. De koploper in de markt startte in België en besteedde haar productie uiteindelijk uit naar Japan. Hier kon het bulkwerk succesvol en efficiënt worden verricht. Hoewel deze strategie initieel de basis vormde voor het succes, veranderde de koers naarmate het bedrijf verder groeide.

Een veranderende focus richting maatwerk

Net voor de financiële crisis van 2008 besloten de ondernemers dat het tijd was voor forse investeringen en de bijbehorende groei. Hoewel de crisis roet in het eten dreigde te gooien, bleef het plan staan. Het bedrijf werd gedwongen om goed te kijken naar haar activiteiten en heroriëntatie te overwegen. De uitkomst? Een focus op maatwerk dicht bij huis. All Tape Supplies verplaatste in 2009 een deel van haar productie vanuit Japan terug naar Tilburg en ontwikkelde een innovatief productieproces. Dankzij het nieuwe proces kon het bedrijf meer maatwerk aanbieden in een brede range van producten. Tegelijkertijd werd de levertijd verkort en ging de kwaliteit omhoog. Het verplaatsen van de activiteiten leverde werk in Tilburg op voor zeven nieuwe medewerkers. Deze voordelen zorgden samen met lagere voorraadkosten voor een betere concurrentiepositie én hogere winsten.

Het belang van innovatie

Als Felipe Muñoz Mateu, CEO van All Tape Supplies, wordt gevraagd om zijn tips voor andere bedrijven die een herstructurering van de bedrijfsprocessen overwegen, benadrukt hij het belang van innovatie. Wanneer je er als bedrijf voor kiest verder te ontwikkelen in de maakindustrie in Nederland, is een focus op kwaliteit en een slimme inrichting van productieprocessen een manier om onderscheid te maken. De drang naar innovatie en verdere ontwikkeling zorgt dan ook voor een verbeterde concurrentiepositie. Ook subsidiemogelijkheden kunnen ruimte creëren om processen opnieuw te analyseren en te verbeteren.

Zelf aan de slag met reshoring? Lees dan ook de andere artikelen uit onze reeks over reshoring en leer meer over de mogelijkheden, valkuilen en tips.

Bron: re-shoring.nl

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.