Het hergebruiken van afval als grondstof voor nieuwe producten en zo ‘afvalstromen’ volledig elimineren: het is dé gedachte achter de circulaire economie. Toch gaat het hier nog vaak mis. In veel gevallen wordt er nog steeds een groot deel van het afval niet gerecycled en gewoon weggegooid, waardoor het in de verbrandingsovens eindigt. De jonge Nederlandse start-up Seenons wil dit probleem oplossen met een innovatief idee: een matchmaking service voor afvalstromen.
Tinder voor afval
Hoe het matchmaking platform voor afval precies in z’n werk gaat? Dat gaat zo: op het platform kunnen bedrijven precies aangeven wat voor soort afval ze hebben en in welke hoeveelheden. Tegelijkertijd kunnen andere bedrijven aangeven dat zij potentie zien in dit afval en hier graag iets mee willen doen. En tada, een match!
De bedrijven kunnen zelf aangeven op welke locatie en op welk tijdstip een uitwisseling van het afval plaats kan vinden. Dankzij een scala aan slimme logistieke partners wordt het afval vervolgens zo efficiënt mogelijk van bedrijf A naar bedrijf B gebracht. Hiermee wordt niet alleen CO2-uitstoot tijdens het transport bespaard, maar eindigt er ook aanzienlijk minder afval in de Nederlandse verbrandingsovens.
Elektrische bakfietsen gevuld met koffiedik en sinaasappelschillen
Hoewel je bij het verminderen van afvalstromen misschien direct denkt aan metalen als ijzer of materialen als plastic, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Zo wordt er in de horeca bijvoorbeeld koffiedrab en sinaasappelschillen opgehaald. Deze worden verwerkt tot zeep, likeur, biogas of dienen als voedingsbodem voor oesterzwammen.
Funding voor de start-up van eigen bodem
Bij veel start-ups met innovatieve ideeën is het financiële plaatje het probleem. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan het belang van financiering voor de uitvoering van dit soort goede ideeën. Seenons haalde onlangs 6 miljoen euro op tijdens een investeringsronde. Hiermee komt niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse, uitbreiding in zicht.
Het bedrijf heeft berekend dat het door het stimuleren van circulariteit ongeveer een halve megaton afval (dit staat gelijk aan zo’n 10.000 gevulde bakfietsen) kan redden van de verbrandingsoven. Hiermee brengt het Nederlandse bedrijven een stuk dichter bij het doel van een zero waste economie in 2025.
Heeft jouw organisatie al een strategie om bedrijfsafval te verminderen? Maak gebruik van onze handige tools om zero-waste strategieën ook toe te passen op jouw werkplek!