Water betekent leven

Water betekent leven
Nieuws

Gisteren was het Earth Day, de dag waarop we even stilstaan bij milieubescherming. Als mensen zijn we afhankelijk van onze aarde en haar grondstoffen. De gedachte achter deze dag is daarom ook om ons te inspireren om steeds meer dagelijkse duurzame keuzes te maken. “Kijk diep in de natuur en je begrijpt alles beter” zei Einstein ooit, en hij heeft gelijk. De natuur is de kern van alles, het maakt leven mogelijk op onze planeet.

Als circulaire ondernemers leren we ook iedere keer weer van de natuur. Alles is met elkaar verbonden en het leven werkt er in cirkels; de een zijn afval is de anders zijn voedsel. Dit proces streven we om na te bootsen, en gelukkig beginnen er steeds meer bedrijven dat te doen. De elementen in de natuur horen we te waarborgen, en juist door dat te doen blijven we op harmonieuze wijze in balans met elkaar. Al deze natuurelementen hebben we nodig, maar er is er één waaraan we al het leven op aarde te danken hebben, en dat is water. “Waar water is, is leven”, en dat klopt. Alles en iedereen is afhankelijk van deze belangrijke stof, echter staan we daar niet vaak bij stil. Hoewel inheemse volkeren altijd al over de kracht van water hebben gesproken, lijkt het erop dat de rest van de wereld er nu pas beetje bij beetje achter komt.

75% van de aardbol bestaat uit water, en hoewel we het grootste deel niet kunnen drinken wegens het zoutgehalte, moeten we deze waterlichamen beschermen. De natuur glijdt namelijk uit balans. Door de klimaatverandering komen er steeds hogere hittegolven, stijgt de zeespiegel, en groeit het aantal ernstige droogtes. Ook wordt water gekocht en verkocht aan de hoogste bieders die het vaak exploiteren en daarmee vervuilen. We hebben het over de bron van leven. Gelukkig is er ook een begin van een schakeling, waarbij waterlichamen hun eigen rechten verkrijgen en beschermd worden. Natuurbescherming staat op de prioriteitenlijst van duurzame ondernemers, en water is daar onderdeel van. Door rekening te houden met watergebruik dragen we bij aan herstel van de balans met onze aarde.

Hoe kijkt jouw bedrijf eigenlijk naar water(besparing)?

Ongeveer Circulair.com

Hét online platform waarop je alle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven, projecten en evenementen kan vinden.